Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου.
Αυτό δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος στην ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Το μήνυμα ήλθε μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να «ξεπαγώσει» τη διαπραγμάτευση και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Αθήνα προτίθεται να παρουσιάσει τους εταίρους προτάσεις-κλειδιά που θα διευκολύνουν τις διαβουλεύσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης του αφορολόγητου και της αύξησης του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό τη σκιά των σεναρίων για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Χθες Τετάρτη η γερμανική «Bild» μετέδωσε πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble εξετάζει ενδεχόμενο συνέχισης της βοήθειας χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.
Εκπρόσωπος του κ. Schaeuble στη συνέχεια διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας πως το Βερολίνο προσβλέπει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ακόμη, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν.
Μη πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ