Για την πρόοδο που σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αναφέρεται ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Ελλάδα, Γκερντ Χέλερ.
«Τα ελληνικά κρατικά ταμεία είναι γεμάτα. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον σχεδιασμό κατά 1,9 εκατομμύρια ευρώ – ένα ποσό κατά 5% υψηλότερο σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
«Κάθε μήνα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υποβάλλει στοιχεία για τη διαχείριση του προϋπολογισμού. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι πιθανό να ζηλεύει τα τελευταία στοιχεία του Αθηναίου συναδέλφου του. Εξάλλου, τα ελληνικά κρατικά ταμεία είναι καλά γεμάτα», σημειώνει.
Και συνεχίζει: «Τα πρόσθετα έσοδα οφείλονται εν μέρει στην ισχυρή οικονομία. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο. Οι χώρες της ευρωζώνης πέτυχαν κατά μέσο όρο ανάπτυξη μόνο 0,6%. Ωστόσο, τα υψηλά φορολογικά έσοδα οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα καταπολεμά με επιτυχία τη φοροδιαφυγή».
Πού οφείλεται η επιτυχία
Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, «η συνταγή της επιτυχίας ήταν ιδίως η συνεπής ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος, […] η οποία επιτρέπει πλέον στις φορολογικές αρχές να έχουν συχνά εικόνα των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο».
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διοχετεύσει ένα μέρος των φορολογικών εσόδων στην αποπληρωμή του χρέους: «Μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους σχεδόν οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ. […] Στόχος είναι μέχρι το 2028 ο λόγος του χρέους επί του ΑΕΠ να έχει μειωθεί στο 130%. Εάν αυτό επιτευχθεί, θα πρόκειται για μείωση κατά 77 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το έτος της πανδημίας 2020».
Η Ελλάδα συγκρούστηκε και με ομάδες ψηφοφόρων με επιρροή
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων για την είσπραξη των φόρων έμοιαζαν μάλλον ημιτελείς. Όλες οι συμμαχίες απέφευγαν τη σύγκρουση με ομάδες ψηφοφόρων με επιρροή, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Η Handelsblatt αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δήλωσε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του. Παραθέτει δε και τη σχετική ανάρτησή του: «Δουλεύει», σημείωσε χαρούμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι «οι αλλαγές που πολλοί στην Ελλάδα θεωρούσαν αδύνατες, εφαρμόζονται».
RND: Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα ολυμπιακά ακίνητα;
Στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να σώσει τα ολυμπιακά ακίνητα «που εδώ και 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 έχουν αφεθεί στην τύχη τους», αναφέρεται το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).
«Πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται πως κόστισε στην Ελλάδα η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα ποσό τριπλάσιο από τις αρχικές προβλέψεις», αναφέρει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Δύο δεκαετίες αργότερα η εικόνα πολλών ολυμπιακών ακινήτων είναι θλιβερή. Από τις 23 αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες, ελάχιστες εξακολουθούν να αξιοποιούνται και το μεγαλύτερο μέρος του ολυμπιακού κέντρου ΟΑΚΑ στα βόρεια της Αθήνας είναι εγκαταλελειμμένο».
Τώρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να «αναβιώσει» τα ολυμπιακά ακίνητα, επενδύοντας 110 εκατομμύρια ευρώ προς τον σκοπό αυτό. Και πέραν της ανάπλασης και ανακαίνισης των αθλητικών χώρων «το ολυμπιακό κέντρο αναμένεται να επιτελεί σημαντικό ρόλο και σε έκτακτες περιπτώσεις ακραίων φυσικών καταστροφών.
[…] Σε περίπτωση μίας καταστροφής δεν υπάρχει κανένα άλλο μεγάλο πάρκο ή ελεύθερος χώρος στην ευρύτερη πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, το οποίο να μπορούσε να αξιοποιηθεί για την περίθαλψη εκτοπισμένων ή τραυματιών. Το ολυμπιακό κέντρο είναι ιδανικό για κάτι τέτοιο.
Με έκταση 1.000 στρεμμάτων είναι αρκετά μεγάλο και βρίσκεται δίπλα στον κόμβο Κηφισίας, όπως και στην Αττική Οδό, από όπου μπορεί κανείς να φτάσει γρήγορα στο αεροδρόμιο της Αθήνας – γεγονός κομβικό για τη μεταφορά ειδών πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, ο χώρος έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό τις σχετικές απαραίτητες υποδομές, όπως γεννήτριες, εγκαταστάσεις υγιεινής, μεγάλους χώρους πάρκινγκ και ελικοδρόμιο. Και μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας βρίσκονται πολύ κοντά», εξηγεί τέλος το γερμανικό μέσο.
Πηγή: DW