Το όραμα για την Eurobank έως το 2030 και τους τέσσερις άξονες λειτουργίας της τράπεζας έως το 2030, παρουσίασε η διοίκησή της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι η τράπεζα υπήρξε πρωτοπόρος στη μείωση των κόκκινων δανείων με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το τρίτο τρίμηνο να πέφτει κάτω από το 7,5%, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.
«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου θα επαναπροσδιοριστεί η θέση της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη. Το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά από πλευράς ανάπτυξης. Σημασία έχει την περίοδο 2022-26 η ανάπτυξη στην Ελλάδα να είναι πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και θα πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και σε αλλαγή του παραγωγικού προτύπου. Σημασία έχει να έχουμε μια μακρά περίοδο διαρκούς ανοδικού κύκλου, ένα μέσο ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3,5% με 4,0% τουλάχιστον έως το 2026. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα θα βοηθήσει να εισέλθει σε ενάρετο κύκλο ανάπτυξης», ανέφερε.
«Με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) να υποχωρεί κάτω από το 7,5% στο τρίτο τρίμηνο, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της τράπεζας, και με τη γενικότερη εξυγίανση των ισολογισμών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από τον βραχνά των κόκκινων δανείων, ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) και αυτό πρέπει να γίνει εθνικός στόχος ώστε να επιτευχθεί προς το τέλος του 2022 η μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Βασιλείου, τόνισε πως «η Eurobank θα στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και είναι χρηματοδότης σε όλα τα μεγάλα έργα καθώς έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστικό παράγοντα».
«Η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει και η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί. Η Eurobank πρωτοστάτησε την περίοδο 2017-21 με καθαρή πιστωτική επέκταση άνω του 40% στο στο κομμάτι του corporate, με χρηματοδοτήσεις της τάξης των 3,5 δις ευρώ. Συμμετέχει στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων όπως την ανάπλαση του Ελληνικού, την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής με την Κρήτη, το νέο εργοστάσιο της ΓΕΚ-Τέρνα με την Motor Oil και την επέκταση της Εγνατίας και της Ολυμπίας Οδού», επισήμανε.
Το νέο μοντέλο που έχει επιλέξει και υλοποιεί η Eurobank ήδη είναι τεχνολογικά υποβοηθούμενο αλλά ανθρωποκεντρικό.
«Δεν θα γίνουμε μια ψηφιακή τράπεζα. Δεν πιστεύουμε στην υποκατάσταση των ανθρώπων μας από ένα chatbox. Ταυτόχρονα, όμως, αγκαλιάζουμε την τεχνολογία, επενδύουμε σε αυτήν, εντάσσουμε στη δουλειά μας τις ευκολίες της. Αυτό το υβριδικό μοντέλο το ονομάζουμε phygital», υπογράμμισε ο CEO Φωκίων Καραβίας.
«Ενώνει το physical, την προσωπική, άμεση σχέση με τον πελάτη, με το digital, το νέο ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε και λειτουργούμε. Αυτό θα είναι το νέο μοντέλο εξυπηρέτησης για τους πελάτες μας».