Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα δημόσια οικονομικά κρούει η Fitch με νέα της έκθεση. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι φυσικές καταστροφές αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα, εξαιτίας της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επίπτωση της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας φτάνει έως το 12% σε βάθος ογδόντα ετών, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ από την κλιματική αλλαγή στις χώρες αναμένεται να είναι σημαντικές, ωστόσο οι οικονομίες που είναι πιο ευάλωτες είναι αυτές, μεταξύ άλλων, των εξής χωρών:
- Καζακστάν
- Βουλγαρία
- Καναδάς
- Ελβετία
- Ελλάδα
- Χιλή
- Τουρκία
- Νιγηρία
- Μεγάλη Βρετανία
Οι επιπτώσεις αυτές αναφέρονται με βάση τα σημερινά δεδομένα. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές σε περίπτωση που ληφθούν μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης και από τα κράτη υιοθετηθούν φιλικές στο περιβάλλον πολιτικές, τότε οι επιπτώσεις ίσως να είναι πιο ήπιες. Στη χώρα μας αναμένεται άνοδος της στάθμης της θάλασσας, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται στη Δανία, τις Μαλδίβες και την Ολλανδία.
Τα δημόσια οικονομικά των χωρών πρέπει στο εξής να περιλαμβάνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, ενώ όπως αναφέρουν οι αναλυτές η πράσινη μετάβαση αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Τις σημαντικότερες επιπτώσεις από την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές που αυτή συνεπάγεται θα βιώσουν οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Στη χώρα μας η μέση θερμοκρασία είναι στους 24,8 βαθμούς Κελσίου για το διάστημα 2011-2020. Η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2059 εκτιμάται στους 2,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι πιθανότητες για τροπικούς κυκλώνες αυξάνονται ελάχιστα και οι φυσικές καταστροφές έχουν επίπτωση στο ΑΕΠ περίπου 0,1% .