Fitch: Πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης το β' τρίμηνο του 2017

Fitch: Πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης το β' τρίμηνο του 2017

Την πιθανότητα η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να διαρκέσει ακόμη και μέχρι το β'' τρίμηνο του 2017, δεν αποκλείει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Fitch.

Σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο οίκος Fitch, μεταξύ άλλων επισημαίνει, ότι οι κίνδυνοι για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος είναι ακόμη ισχυροί, καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται αποφασισμένη πλήρως να το «καταστήσει κτήμα της».

Εκτιμά μάλιστα ότι, βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, είναι εφικτό να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αυτοί του 2017 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ) και του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ).

Ο Fitch χαρακτηρίζει επίσης ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς φθάνουν στο 45% των συνολικών δανειακών χορηγήσεων

Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «CCC» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε τοπικό νόμισμα.

Η Fitch επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση «C» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ξένο νόμισμα.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της έγκρισης της δεύτερης δόσης των 10,3 δισ. ευρώ το Μάιο από τον ESM αποτυπώνει τη βελτίωση των σχέσεων με τους πιστωτές αλλά ο κίνδυνος για την εφαρμογή του προγράμματος είναι ακόμη υψηλός.  

Η έκθεση κάνει λόγο πως οι δημοσιονομικές επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος είναι συνεπείς ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει το 0,5% του ΑΕΠ, αλλά ο στόχος του 1,57% του ΑΕΠ το 2017 και το 3,5% το 2018 είναι σταδιακά δύσκολο να επιτευχθεί.

«Στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει προαπαιτούμενα μέτρα για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού ελλείμματος του 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Σε αυτά τα μέτρα, τα δύο τρίτα προέρχονται από τις συντάξεις και από τη φορολογική μεταρρύθμιση» αναφέρει.

Αναφορικά με το ΑΕΠ η έκθεση αναφέρει πως συρρικνώθηκε κατά 0,75% στο α΄εξάμηνο του 2016 και αναμένει ήπια ανάκαμψη στο υπόλοιπο του 2016, προσδιορίζοντας την ύφεση στο έτος στο 0,5%. Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2018, που θα στηριχθεί στην αύξηση των επενδύσεων και σε μικρότερο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση και την ήπια συνεισφορά του εμπορίου