Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Μέσω των κονδυλίων που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, αναμένεται να καλυφθεί το παραγωγικό και επενδυτικό κενό. Η Ελλάδα είναι από τις πιο ευνοημένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα χρήματα που θα διοχετευθούν στην αγορά έως το 2026 να αγγίζουν το 16% του ΑΕΠ της χώρας, όπως αναφέρει η Fitch.
Ακολουθεί η Ιταλία με κονδύλια έως το 10% του ΑΕΠ και η Πορτογαλία με κονδύλια έως 8% του ΑΕΠ.
Η έκρηξη των επενδύσεων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εξαρτηθεί ωστόσο σε σημαντικό βαθμό από τη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων των κρατών. Ειδικότερα, οι αναλυτές της Fitch επισημαίνουν πως χρειάζονται συγκεκριμένοι μηχανισμοί και οργανωμένο σχέδιο, προκειμένου τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να απορροφηθούν και να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η γραφειοκρατία και οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη ξεκάθαρου σχεδιασμού των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και της απορρόφησης των κονδυλίων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, απορροφήθηκε περίπου το 60% των κονδυλίων της ΕΕ που διατέθηκαν στις οικονομίες της ευρωζώνης το διάστημα 2014-2020.
Η μεσοπρόθεσμη ώθηση της ζήτησης που προκύπτει από τις δαπάνες των εγκεκριμένων δαπανών θα μπορούσε να αυξήσει τη μέση ετήσια οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 2021 και 2026 κατά περίπου 0,4% – 0,7% στη Νότια Ευρώπη. Ο οίκος επισημαίνει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή στη Νότια Ευρώπη από 0,2% έως 0,4%, τα αποθέματα κεφαλαίου και τους ρυθμούς ανάπτυξης της παραγωγικότητας.