Συγκρατημένο αλλά ανοδικό βαίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος σύμφωνα με έκθεση της Fitch που αναλύει τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης για τη διετία 2021-2022. Η πανδημία του κορονοϊού οδηγεί σε αύξηση του χρέους για όλες τις χώρες, ωστόσο το «αντίδοτο» σε αυτή την αύξηση είναι η ανάπτυξη που πυροδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν και του οίκου όλες οι χώρες θα παρουσιάσουν χειρότερο ισοζύγιο το 2022 σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα και ειδικότερα το 2019. Όπως επισημαίνει η Fitch το αντίδοτο για αυτή την αύξηση είναι η ανάπτυξη που πυροδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο αναφέρει πως ίσως χρειαστεί πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ώστε να μειωθεί το διαρθρωτικό ισοζύγιο και να μειωθεί το χρέος.
Όπως επισημαίνει η Fitch το σενάριο των αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών ίσως οδηγήσει σε κοινωνικές αντιδράσεις, επομένως προβλέπει πως ίσως η ανάπτυξη θα προκριθεί για τη μείωση του χρέους και την εξισορρόπηση των οικονομικών δεικτών των κρατών μελών. Προς αυτή την κατεύθυνση η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι κομβικής σημασίας για να μειωθεί η ζημία από την πανδημία και να υπάρξει ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ. Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και οι επενδύσεις θα συμβάλουν αρκετά για να επιτευχθεί η ανάπτυξη, συμπληρώνει ο οίκος.
Τέλος οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν πως από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν ιδιωιτικά και δημόσια project, ανεβάζοντας το ποσοστό των δημόσιων επενδύσεων προς το ΑΕΠ της ΕΕ σε 3,5% το 2022, το μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό από το 2010. Η άνοδος για την ευρωζώνη αναμένεται να αγγίξει το 3,3% του ΑΕΠ έως το 2022, από 2,8% το 2019.