Με ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια έρχονται αντιμέτωποι όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη, καθώς τόσο η ζήτηση λόγω Airbnb όσο και η διάθεση προς μακροχρόνια ενοικίαση ανακαινισμένων διαμερισμάτων που συνήθως μισθώνονταν σε τουρίστες έχουν αυξήσει τις τιμές. Με άλλα λόγια, η έλλειψη προσφοράς διαμερισμάτων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη περισσότερων ιδιοκτησιών που έχουν ανακαινιστεί και συνεπώς ενοικιάζονται ακριβότερα, έχουν αυξήσει τις τιμές.
Με ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια έρχονται αντιμέτωποι όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη, καθώς τόσο η ζήτηση λόγω Airbnb όσο και η διάθεση προς μακροχρόνια ενοικίαση ανακαινισμένων διαμερισμάτων που συνήθως μισθώνονταν σε τουρίστες έχουν αυξήσει τις τιμές.
Με άλλα λόγια, η έλλειψη προσφοράς διαμερισμάτων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη περισσότερων ιδιοκτησιών που έχουν ανακαινιστεί και συνεπώς ενοικιάζονται ακριβότερα, έχουν αυξήσει τις τιμές. Στις καλές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι αξίες ενδέχεται να έχουν αυξηθεί μέχρι και άνω του 20%, σε σχέση με το 2020, καθώς η πανδημία δεν είχε, πρακτικά, καμία επίπτωση στο real estate.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Geoaxis, η ανυπαρξία τόσο οργανωμένων συγκροτημάτων φοιτητικής κατοικίας στην Ελλάδα, όπως και μεμονωμένων κατοικιών, όπου δηλαδή μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα διαμέρισμα, διαθέτοντας πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους (κουζίνα, χώροι υγιεινής) τροφοδοτούν την αύξηση των τιμών.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, μία εταιρεία στο Μόναχο μπορεί να ενοικιάζει έναν μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων και να είναι σε θέση, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να επηρεάζει τις τιμές και να τις διατηρεί σταθερές. Όλα αυτά τι σημαίνουν πρακτικά; Ότι οι τιμές δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν. Κι αυτό δεδομένου ότι τα κτίρια που κατασκευάζονται σήμερα, θα απαιτηθεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να βγουν στην αγορά, ενώ όταν αυτό συμβεί θα είναι σε αυξημένες τιμές.
Οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών ανά περιοχές
Με τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis, στις παραδοσιακές φοιτητουπόλεις, δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή τα ενοίκια βρίσκονται με μικρές αποκλίσεις στη ζώνη των 6 ευρώ.
Πριν από την έλευση του Airbnb, αρκετοί φοιτητές επέλεγαν το Κουκάκι για να μείνουν, αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα με το ενοίκιο για ένα μικρό στούντιο να τοποθετούνται πέριξ των 450 ευρώ, βάσει της εκάστοτε περίπτωσης και της διαπραγματευτικής ισχύος του μισθωτή. Σε Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ για γκαρσονιέρες και αγγίζουν τα 400 ευρώ για μεγαλύτερα διαμερίσματα.
Το Κολωνάκι αποτελεί επιλογή για λίγους κι …έχοντες, καθώς η περιοχή προσελκύει ισχυρή ζήτηση όχι μόνο από φοιτητές, αλλά κι από εύπορους Έλληνες και ξένους που αναζητούν στέγη σε μία ποιοτικών προδιαγραφών συνοικία. Έτσι, στην αριστοκρατική αυτή περιοχή των Αθηνών τα ενοίκια είναι σταθερά άνω των 400 ευρώ για γκαρσονιέρες, ενώ για διαμερίσματα 60 τ.μ. ή μεγαλύτερης επιφάνειας οι τιμές μπορεί να είναι υψηλότερες μέχρι και 60%.
Εξίσου ακριβή συνοικία είναι το Μετς, όπου τα διαθέσιμα ακίνητα παραμένουν πανάκριβα λόγω Airbnb και μόνιμων κατοίκων με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι οι ιδιοκτησίες στη συγκεκριμένη συνοικία δεν είναι value for money. Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με την Ακρόπολη και το Ζάππειο συναγωνίζονται σε…ακρίβεια, καθώς τα ενοίκια αγγίζουν τα 15 ευρώ ανά τ.μ.
Στην Καλλιθέα της οποίας το «target group» είναι φοιτητές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και άλλων σχολών των όμορων συνοικιών, το ενοίκιο αγγίζει τα 350 ευρώ για γκαρσονιέρες και ξεπερνάει τα 400 ευρώ για μεγαλύτερα διαμερίσματα.
Όσον αφορά περιοχές εκτός του αθηναϊκού down town, το Αιγάλεω προσελκύει σημαντική ζήτηση δεδομένου της γειτνίασής του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τα ΤΕΙ και τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Το γεγονός ακόμη ότι διαθέτει μετρό καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή το Αιγάλεω. Έτσι τα ενοίκια από 220 ευρώ το 2018 για μία γκαρσονιέρα ξεπερνούν σήμερα τα 300 ευρώ.
Εκτός Αττικής, στην Πάτρα η ζήτηση είναι τις περισσότερες φορές κυλιόμενη και σχετίζεται με τον αριθμό των φοιτητών που εγκαθίσταται, κάθε φοιτητικό έτος, στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Λόγω λοιπόν, της προσφοράς που κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, οι τιμές κυμαίνονται από 220 έως 270 ευρώ ή και ελαφρώς παραπάνω για μία γκαρσονιέρα ή ένα διαμέρισμα αντίστοιχα.
Στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια αγγίζουν τα 6 ευρώ ανά τ.μ. όταν το 2017 δεν ξεπερνούσαν τα 5 ευρώ, ενώ στην Κομοτηνή, όπου το διαθέσιμο απόθεμα είναι περιορισμένο, οι τιμές ανέρχονται πέριξ των 6 ευρώ.
Πάντως, κοινός παρονομαστής στην αγορά φοιτητικής κατοικίας φέτος είναι το γεγονός ότι ολοένα και λιγότεροι φοιτητές εγκαταλείπουν την έδρα τους για να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση, σε μεγάλο βαθμό, το που βρίσκεται το ακαδημαϊκό ίδρυμα. Αυτή η τάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαφρά αποκλιμάκωση τις τιμές της φοιτητικής κατοικίας.