Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η φοροδιαφυγή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους μείωσης των επιβαρύνσεων για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Δυστυχώς ο μοναδικός τρόπος στην λαίλαπα των φόρων και των τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών είναι η φοροδιαφυγή. Το παρόν φορολογικό σύστημα δεν οδηγεί στη φορολογική συμμόρφωση αλλά αντίθετα στην αναζήτηση εξελιγμένων τρόπων φοροδιαφυγής.
Πληρώνουν ακριβά συστήματα από ειδικούς έτσι ώστε να μην ανιχνεύεται η φοροδιαφυγή, ενώ άλλοι ρισκάρουν με το ενδεχόμενου του ελέγχου. Βέβαια, και οι ποινές που επιβάλλονται δεν φαίνεται να φοβίζουν πολλές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και συνταξιούχους, που εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν εκδίδοντας είτε πλαστά φορολογικά στοιχεία είτε αποκρύβοντας εισοδήματα από το κράτος.
Tα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εντοπιστεί ευκολότερα από το παρελθόν. Υφαρπάζουν τον ΦΠΑ, δεν εκδίδουν αποδείξεις, κατακλύζουν την αγορά με πλαστά τιμολόγια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να μειώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Μάλιστα, τα ποσοστά παραβατικότητας στο σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων και ερευνών υπερβαίνουν το 60% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι περισσότεροι αρνούνται ότι το κράτος είναι «μεγαλομέτοχος» στις επιχειρήσεις και ότι θα πρέπει να καταβάλλουν το 60% των εισοδημάτων στο κράτος. Πάντως, το σπορ της φοροδιαφυγής δεν εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ανέκαθεν κινούνταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Τα στοιχεία από τις έρευνες στις τουριστικές περιοχές της χώρας είναι αποκαλυπτικά. Μάλιστα, ο έλεγχος έχει μεταφερθεί στις βίλες κυρίως στις Κυκλάδες.
Οι έλεγχοι ξεκινούν από το διαδίκτυο και τα εξειδικευμένα sites, που απευθύνονται κυρίως σε αλλοδαπούς επισκέπτες, που είναι διατεθειμένη να πληρώσουν 1.000- 3.000 ευρώ τη βραδιά. Μετά πραγματοποιούνται οι απαραίτητες διασταυρώσεις με τα όσα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες τους στην εφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό συνεργείο ελέγχου μετέβη στη Φολέγανδρο, για να ελέγξει πολυτελή κατοικία, που έχει απασχολήσει και ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα. Από την 4μελή οικογένεια Γερμανών, που είχαν νοικιάσει τη βίλα για 11 ημέρες, ζητήθηκαν τα σχετικά παραστατικά και αποκαλύφθηκε ότι το ποσό (17.000 ευρώ) είχε κατατεθεί σε λογαριασμό γερμανικής τράπεζας.
Στη συνέχεια, από τη διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις προέκυψε ότι η μια εκ των ιδιοκτητών δεν δήλωσε ποτέ εισόδημα από το ακίνητο, παρά το ότι υπολογίζεται ότι ενοικιάζεται με αυτόν τον τρόπο για τουλάχιστον 3 χρόνια. Με βάση τις αναφορές του κλιμακίου, το ακίνητο δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις περί Airbnb γιατί παρέχει και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων κι αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να κάνουν έναρξη εργασιών. Η επόμενη κίνηση θα είναι το άνοιγμα του λογαριασμού.
Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στη Μύκονο. Ερευνώνται δύο περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών, που χρησιμοποιούνται από ξένες προσωπικότητες και αστέρες του Hollywood, με ποσά ως και 300.000 ευρώ ανά σεζόν. Ήδη εντοπίστηκε περίπτωση βίλας που ενοικιαζόταν για 3.000 ευρώ την ημέρα, χωρίς παραστατικά.
Επίσης, στους ελέγχους που διενεργήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους πιάστηκαν, μεταξύ άλλων, κατασκευαστικές εταιρείες, κύκλωμα υδραυλικών που προφανώς σχετίζεται και με άλλες παράνομες εργασίες, γιατροί, δικαστικοί επιμελητές, πολλοί συνταξιούχοι, ανεπάγγελτοι, τουριστικοί πράκτορες και πρατήρια υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με το απολογιστικό σχέδιο:
Εικονικά φορολογικά στοιχεία
1. Κατασκευαστική εταιρεία στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 5,3 εκατ. ευρώ και έλαβε εικονικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 4,9 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος στο οποίο εμπλέκεται πληθώρα ληπτών εικονικών στοιχείων οι οποίοι καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
2. Εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων στον νομό Μεσσηνίας εξέδωσε εικονικά στοιχεία αξίας 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ φυσικό πρόσωπο στη Μεσσηνία με την ιδιότητα του υδραυλικού εξέδωσε εικονικά στοιχεία 17 εκατ. ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
3. Γιατρός, μαιευτήρας γυναικολόγος στην Αθήνα, απέκρυψε εισοδήματα ύψους 452.300 ευρώ.
4. Δικηγόρος στον νομό Κορινθίας δεν εξέδωσε 639 αποδείξεις και απέκρυψε εισοδήματα 4,3 εκατ. ευρώ.
5. Δικαστικός επιμελητής στον νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν εξέδωσε 2.879 αποδείξεις και απέκρυψε εισοδήματα 90.108 ευρώ.
Χονδρικό εμπόριο
6. Εταιρεία χονδρικού εμπορίου συσκευών κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 6 εκατ. ευρώ.
7. Επιχείρηση μαρμάρων στην περιοχή της Καβάλας απέκρυψε καθαρά φορολογητέα κέρδη 706.923 ευρώ.
8. Σε επιχείρηση εμπορίας κρεάτων στην Πάτρα εντοπίστηκε αδήλωτη ταμειακή μηχανή και διαπιστώθηκε απόκρυψη εισοδημάτων 920.630 ευρώ.
9. Τουριστικό πρακτορείο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 2,34 εκατ. ευρώ.
Πρατήρια υγρών καυσίμων
10. Υποκατάστημα πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Ζάκυνθο δεν εξέδιδε αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποκρύπτοντας έσοδα ύψους 821.575 ευρώ.
11. Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων αξίας 107.359 ευρώ, ανακριβής υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ 1,4 εκατ. ευρώ και απόκρυψη εσόδων ύψους 6,2 εκατ. ευρώ.
Φυσικά πρόσωπα
12. Ζευγάρι συνταξιούχων στην Αθήνα δεν δήλωσε εισοδήματα από άγνωστη πηγή, ύψους 67.214 ευρώ.
13. Ανεπάγγελτος στην Αθήνα προσαύξησε την περιουσία του κατά 555.244 ευρώ.
14. Συνταξιούχος στην Αθήνα δεν δήλωσε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεως, ύψους 203.425 ευρώ.
15. Σε δημόσιο υπάλληλο στην Κρήτη καταλογίστηκε ποσό υπεξαίρεσης 191.987 ευρώ.
Φωτογραφία: intimenews