Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τον νέο δημοσιονομικό χώρο, με έμφαση στις φοροελαφρύνσεις και την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας βρίσκεται η αξιοποίηση των πρόσθετων εσόδων που προήλθαν από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ το 2023.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει στις ευρωπαϊκές αρχές τις εκτιμήσεις του για τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία θα αποτελέσουν τη βασική πηγή χρηματοδότησης για τις παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος.
Στόχος είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τη μείωση των φορολογικών κλιμάκων, με τις τελικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ένα κρίσιμο σημείο στις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν θα είναι η μονιμότητα των νέων φορολογικών εσόδων. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πειστούν ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής είναι διατηρήσιμη και όχι περιστασιακή, καθώς οι προτεινόμενες μειώσεις φόρων θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση επιδιώκει στην πραγματικότητα να αποδείξει ότι η φορολογική συμμόρφωση μπορεί να παράγει σταθερά έσοδα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των νέων μέτρων.
Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοιμάζουν την αποστολή των οικονομικών στοιχείων στην Κομισιόν, με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και νυν Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, να έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ, έναντι του 2,5% που είχε αρχικά προβλεφθεί, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ελαφρύνσεις.
Παράλληλα, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που έφερε επιπλέον ζεστό χρήμα στα ταμεία ύψους 6,6 δισ. ευρώ το 2024, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε κλάδους όπως τα ταξί, τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι ιατρικές υπηρεσίες, η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών αυξήθηκε έως και 600% σε σχέση με το 2023, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τα κρατικά έσοδα. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων παρουσιάζεται σήμερα σε ειδική μελέτη της ΑΑΔΕ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Το νέο πακέτο μέτρων, που αναμένεται να "κλειδώσει" μέσα στο καλοκαίρι, θα περιλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2-3% ή την εισαγωγή νέων ενδιάμεσων κλιμακίων για εισοδήματα από 10.000 έως 40.000 ευρώ. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η αναπροσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, με την ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών να έχει ήδη αναλάβει τη μελέτη των προτάσεων.
Με τον δημοσιονομικό χώρο να διαμορφώνεται σταδιακά και τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην οριστικοποίηση ενός πακέτου μέτρων που θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη και θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία.