«Χιονοστιβάδα» φορο-νομοσχεδίων φέρνει ο νέος χρόνος στη Βουλή, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλοντας να αποφύγει νέα εμπλοκή με το κουαρτέτο θα επιχειρήσουν να κλείσουν άρον άρον όλες τις φορο-εκκρεμότητες, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.
Άλλωστε οι «σκληρές» διαπραγματεύσεις που θα διεξάγουν από την επόμενη εβδομάδα με τους δανειστές, για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και την υπερφορολόγηση έως και 52% των αγροτών, με στόχο τη διατήρηση των «κόκκινων» κυβερνητικών γραμμών, που όπως πιστοποιεί όμως το πρόσφατο παρελθόν όλες στην πορεία ξεθωριάζουν και μάλιστα επικίνδυνα για τους πολίτες, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο καθυστερήσεων στην υλοποίηση και υιοθέτηση των φοροαλλαγών που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό πρώτα στη λίστα των νομοσχεδίων που θα πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, είναι αυτά που αφορούν τη «νομιμοποίηση» αδήλωτων κεφαλαίων μέσω της «αυτοκαταγγελίας» και με υψηλό φόρο που μπορεί να ανέλθει και στο 45%, την υιοθέτηση στις συναλλαγές του πλαστικού χρήματος που θα «χτίζει» και το αφορολόγητο όριο, καθώς και το περιουσιολόγιο μέσω του οποίου θα «φακελωθούν» όλες οι περιουσίες των ελλήνων πολιτών.
Τα μεγάλα αγκάθια
Βέβαια, τα συγκεκριμένα νομοσχέδια αποτελούν μόνο την αρχή, που θα είναι ανώδυνη για την κυβερνητική πλειοψηφία, αφού τα δύσκολα έπονται και αφορούν:
- τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με χαμένες ήδη τις «μάχες» για τις επικουρικές συντάξεις που θα μειωθούν έως και 20%, τα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ.
Ο «αγώνας» τώρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα δοθεί για να διατηρηθούν αλώβητες οι κύριες συντάξεις, μέσω όμως της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Κίνηση που απλώς θα «γονατίσει» όσες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει και στέκονται ακόμη όρθιες, ενώ θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και θα εκτινάξει και πάλι την ανεργία ειδικά των νέων.
Αποτελέσματα που φυσικά καθόλου δεν ενδιαφέρουν τους κυβερνητικούς εταίρους, με δεδομένο άλλωστε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μεγάλος «εχθρός» του κομματικού κράτους που στήνουν μεθοδικά τους τελευταίους μήνες.
Η μόνη αντίσταση μπορεί να προέλθει από τους δανειστές, οι οποίοι έχουν ήδη επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Αλλά και στην περίπτωση αυτή, πάντα η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα PLAN B, όπως και τόσα άλλα που έχουν στοιχίσει ακριβά στην οικονομία και στην κοινωνία.
Θα προχωρήσει στην επιβολή νέων φόρων, όπως στις τραπεζικές συναλλαγές πάνω των 1.000 ευρώ, ασχέτως εάν οι Τραπεζίτες διαμηνύουν ότι είναι μέτρο χωρίς αντίκρισμα.
- τις νέες επιβαρύνσεις στους αγρότες που θα έρθουν μέσω της αύξηση του συντελεστή φορολόγησής τους στο 26% για τα εισοδήματα του 2016, από το 20% που θα φορολογηθούν αυτά που αποκτήθηκαν το 2015. Μέτρο το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, η κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, η επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω του ΟΓΑ, «φουσκώνουν» το λογαριασμό των αγροτών κατά 52%.
- τις νέες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους, μέσω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης από το 11% που είναι για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 15% για μεγαλύτερα
- τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις που θα φέρει σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους η θέσπιση της νέας κλίμακας φορολόγησης με περισσότερους συντελεστές, που θα φθάσουν έως και το 50%, αλλά και η κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 3 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
- Η κυβέρνηση επιμένει στον φόρο συναλλαγών