H γαλλική Orange, φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την Ρουμανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποκτήσει την Telekom Romania. H τελευταία ελέγχεται από τον ΟΤΕ σε ποσοστό 54%, ενώ το υπόλοιπο 46% κατέχει το ρουμανικό δημόσιο. Ωστόσο, η Ρουμανική κυβέρνηση διατηρεί δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) στην πώληση της εταιρείας.
Ρουμανικά μέσα έφεραν την Orange, εταιρεία με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία, να έχει έρθει σε συμφωνία με την ρουμανική κυβέρνηση για την απόκτηση του 54% της Telekom Romania (πρώην Romtelecom). Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της γαλλικής εταιρείας και της ρουμανικής κυβέρνησης. Επίσης, σύμφωνα πάλι με τα ρουμανικά μέσα, δεν αποκλείεται η γαλλική εταιρεία να αποκτήσει επιπλέον μετοχές της Telekom Romania, από την Ρουμανική κυβέρνηση. Η τελευταία φέρεται αποφασισμένη να κρατήσει μερίδιο όχι χαμηλότερο του 20%.
Το μνημόνιο ωστόσο δεν περιλαμβάνει την θυγατρική εταιρεία του ΟΤΕ, που έχει δραστηριότητες την κινητή τηλεφωνία της Ρουμανίας. Πρόκειται για την Telekom Romania Mobile η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Cosmorom. Την εταιρεία αυτή, σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα θα διαθέσει σε δεύτερο χρόνο ο ΟΤΕ πιθανώς στην Digi Communications που ελέγχει στη Ρουμανία την εταιρεία σταθερής RCS & RDS.
Σημειώνεται ότι η Orange Romania έχει δραστηριότητες στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και φαίνεται να επιθυμεί την επέκτασή της στην αγορά των σταθερών δικτύων. Η στρατηγική αυτή ακολουθείται διεθνώς από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην κινητή, όταν έχουν δραστηριότητες στην σταθερή και το αντίστροφα. Βασικός στόχος είναι είναι να καταστούν αυτό που αναφέρεται ως «ολοκληρωμένος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών». Καταλύτης προς την κατεύθυνση αυτή, είναι και η έλευση της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, η οποία για την λειτουργία της απαιτεί τη στενή συνεργασία δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
Σημειώνεται ότι για τις δραστηριότητες του ΟΤΕ στη Ρουμανία, κατά το παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και η Βουλγαρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vivatelecom, όταν ελέγχονταν από τον Βούλγαρο επιχειρηματία Σπας Ρουσέφ. Ωστόσο, καθώς φημολογούνταν ότι πίσω από τον Βούλγαρο επιχειρηματία υπήρχαν ρωσικά κεφάλαια, η Ρουμανική κυβέρνηση έθετε εμπόδια στην συγκεκριμένη συναλλαγή. Πάντως η βουλγαρική Vivatelecom, πρόσφατα πέρασε στα χέρια της BC Partners αντί περίπου 1,2 δις ευρώ. Η τελευταία, πριν λίγους μήνες συμφώνησε στην απόκτηση του 33% της ελληνικής Forthnet με στόχο μεσοπρόθεσμα την απόκτηση του 100% της ελληνικής επιχείρησης.
Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν σχολίασε τα ρουμανικά δημοσιεύματα, αλλά φαίνεται ότι έχει προκρίνει προ πολλού τη στρατηγική της πώλησης όλων των περιουσιακών του στοιχείων στην Βαλκανική, συμπεριλαμβανομένου των δραστηριοτήτων στην Ρουμανία. Γι’ αυτό ανακεφαλαιοποίησε τα ενδοεταιρικά χρέη που είχε χορηγήσει στις δυο θυγατρικές του εταιρείες, έτσι ώστε να αυξήσει την αξία τους σε μια πιθανή αποεπένδυση.
Στο παρελθόν, συζητήσεις είχανε πραγματοποιηθεί για την πώληση των δύο θυγατρικών του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τόσο με τη Vivatelecom, όσο και με την Orange, όπως επίσης και Digi Communications. Ωστόσο καθώς επρόκειτο για πολύπλοκες συναλλαγές, δεν προχώρησαν, αφού άλλος ενδιαφέρονταν για την Telekom Romania και άλλος για την Telekom Romania Mobile. O ΟΤΕ επεδίωκε να πωληθούν όλες οι δραστηριότητες του στη Ρουμανία ταυτόχρονα αλλά ο συγχρονισμός των δύο κινήσεων ήταν μάλλον δύσκολος να επιτευχθεί με δεδομένο ότι δεν υπήρχε επενδυτής που να ενδιαφέρεται για το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Εξάλλου λόγο στις κινήσεις είχε και η Ρουμανική κυβέρνηση και στην πράξη ο ΟΤΕ έπρεπε να συμφωνήσει με άλλους τρεις για να επιτευχθεί το σχέδιό του.
Τώρα με βάση τα ρουμανικά δημοσιεύματα, οι κινήσεις θα γίνουν ανεξάρτητα η μια από την άλλη, έχοντας όμως τις ευλογίες της ρουμανικής κυβέρνησης.