«Η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα σε μια δύσκολη πορεία» δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», εκτιμώντας πως αν δεν γίνονταν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 «θα ήμασταν ήδη στις αγορές και σε μεγάλη κλίμακα».
«Ήμασταν στις αγορές και την Άνοιξη του 2014. Αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί ομαλά, δηλαδή είχε συνεχιστεί η προσπάθεια, δεν είχαμε πρόωρες εκλογές, δεν είχαμε σύγκρουση Τσίπρα - Βαρουφάκη με την ευρωζώνη, δεν είχαμε τρίτο μνημόνιο κ.λπ., θα ήμασταν ήδη στις αγορές και σε μεγάλη κλίμακα» σημείωσε ο κ. Κύρτσος, διευκρινίζοντας πως ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές «δείχνει ότι η περίοδος της μεγάλης αστάθειας και της μεγάλης αβεβαιότητας μάλλον φτάνει στο τέλος, αλλά η έξοδος στις αγορές, όπως φάνηκε και το 2014, δε λύνει όλα τα προβλήματα, είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση».
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί «μία μεγάλη μάχη, ώστε αυτή η έξοδος από δοκιμαστική που είναι στην αρχή, να γίνει μεγάλης κλίμακας και με το πέρασμα του χρόνου να μειώνουμε το επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές, γιατί αυτή τη στιγμή που είμαστε σε μνημόνιο δανειζόμαστε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας με επιτόκιο 1,2%, ενώ στις αγορές στα 10ετή ομόλογα το σημερινό επιτόκιο είναι γύρω στο 5%». «Πρέπει να πέσει με το πέρασμα του χρόνου, διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ, που λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» εξήγησε.
Κληθείς να σχολιάσει την επί της αρχής έγκριση της συμφωνίας για την Ελλάδα από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Κύρτσος παρατήρησε: «Το ΔΝΤ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πριν 2-3 εβδομάδες έστειλε μία επιστολή 21 σημείων με πολύ αυστηρές δεσμεύσεις, για να υπάρξει συμμετοχή του Ταμείου, σε ύψος πολύ μικρό -1,6 δισ ευρώ- μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Από τη μια τα νέα είναι καλά, με την έννοια ότι υπάρχει μία εικόνα σταθερότητας, που θα διευκολύνει και την υποχώρηση των επιτοκίων, τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, από την άλλη οι δεσμεύσεις είναι πολύ σκληρές, όπως η δέσμευση για τη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «η β' αξιολόγηση ήταν να κλείσει τον Φεβρουάριο 2016 και έκλεισε Ιούνιο 2017, χάθηκε πολύς χρόνος», άρα «θα είχαμε χάσει λιγότερο χρόνο με πρόωρες εκλογές, παρά με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, η οποία δεν οδήγησε και πουθενά». «Ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι θα παραιτηθεί, αν θα μειωνόταν κάπως το αφορολόγητο όριο, τελικά υπέγραψε την κατάρρευση του αφορολόγητου ορίου στο ετήσιο εισόδημα και φυσικά δεν παραιτήθηκε», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν κινδυνεύει η προσαρμογή από τη ΝΔ». «Προσπαθούμε να δείξουμε ότι θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, θα κινηθούμε πιο γρήγορα, οι κινήσεις μας θα έχουν μικρότερο κοινωνικό κόστος και θα φέρουν καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα», είπε, εκτιμώντας, πάντως, ότι «οι πιθανότητες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετατίθενται». «Δε νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση θα πάει σε πρόωρες εκλογές, διότι όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις θα τις χάσει», ανέφερε. Πρόσθεσε ακόμη πως «παρά την ένταση που υπάρχει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κανένας από τους υποψήφιους επενδυτές δεν πιστεύει ότι ενδεχόμενη επικράτηση της ΝΔ θα δημιουργούσε πρόβλημα στα επενδυτικά του σχέδια».
Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κινηθεί από κοινού με συναδέλφους του ευρωβουλευτές για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κάλυψη μέρους των χρηματικών αναγκών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Κω. «Το είχα επιτύχει μετά τον σεισμό της Κεφαλλονιάς, [...] και θα βρω τρόπο με τους συναδέλφους να το ενεργοποιήσουμε ξανά. Θα πάρουμε την πρωτοβουλία για να εκδηλώσουμε κι εμείς την αλληλεγγύη μας», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC