G. Pyatt: Ενθαρρυντική για τις επενδύσεις η πρόοδος στην Ελλάδα

G. Pyatt: Ενθαρρυντική για τις επενδύσεις η πρόοδος στην Ελλάδα

Ενθαρρυντική για τις επενδύσεις χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt την πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα αλλά και τα "σαφή μηνύματα" από τον πρωθυπουργό και την υπόλοιπη κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν θα καλούσε Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα -στο περιθώριο της χθεσινοβραδινής δεξίωσης στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της Αμερικανική Ανεξαρτησίας- ο κ. Pyatt απάντησε θετικά, λέγοντας πως το έκανε ήδη, την περασμένη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

"Με ενθαρρύνει η πρόοδος που συντελείται, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής (χθεσινής) ημέρας, που είχαμε μια μεγάλη ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα" είπε, αναφερόμενος στην έγκριση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο σχήμα του Ελληνοαμερικανού Τζον Κάλαμος και του ολλανδικού ομίλου Exin.

Χαρακτήρισε, επίσης, ενθαρρυντικά "τα σαφή μηνύματα που έρχονται από τον (Έλληνα) πρωθυπουργό και την υπόλοιπη κυβέρνηση" σε ό,τι αφορά τη σημασία των επενδύσεων "και ιδιαίτερα επενδύσεων από τις ΗΠΑ".

Εντυπωσιακό το έργο του TAP

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βόρεια Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης είχε την ευκαιρία να βρεθεί στο έργο κατασκευής του ΤΑΡ, που χαρακτήρισε εντυπωσιακό. "Πρώτα απ'' όλα είναι το μέγεθος του project, η δαπάνη, η τεχνολογία, η προσήλωση στην τοπική απασχόληση", εξήγησε.

"Αλλά το πιο σημαντικό για εμένα είναι που είδα ότι ο TAP είναι αληθινός", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Pyatt και πρόσθεσε: "Είναι ένας καίρια σημαντικός κρίκος που θα βοηθήσει στη στήριξη της ενεργειακής διαφοροποίησης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αλλά αποτυπώνει, επίσης, πώς με τις σωστές πολιτικές στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη και θα αξιοποιηθεί η στρατηγική γεωγραφία της Ελλάδας για την προώθηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων, που είναι επίσης και αμερικανικοί ενεργειακοί στόχοι".

Τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2018 οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Ρyatt, στη χθεσινοβραδινή δεξίωση. "Αυτό σημαίνει πολλή δουλειά για όλους εμάς αλλά αντανακλά και την ισχυρή δέσμευσή μας απέναντι στους ανθρώπους της Βόρειας Ελλάδας", εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Έχουμε μια μακρά -ιστορικά- παρουσία σ'' αυτή την πόλη και είμαστε προσηλωμένοι στη διατήρησή της", σημείωσε ο κ. Pyatt, ο οποίος βλέποντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στη δεξίωση αναφέρθηκε στη στήριξή του στο έργο του προξενείου και του ίδιου "για την ενίσχυση των σχέσεών μας με τη Βόρεια Ελλάδα".

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο Αμερικανός πρέσβης, αφού επισήμανε τη "στρατηγική γεωγραφία της Ελλάδας, που είναι και μια από τις πιο σημαντικές πτυχές των διμερών μας σχέσεων", τόνισε: "Έχουμε πολύ όμοια συμφέροντα και όμοιες προοπτικές σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλουμε να δούμε αυτές τις χώρες να προχωρούν προς την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ευρωπαϊκά στάνταρ και θεσμούς. Η Θεσσαλονίκη είναι μια φυσική πύλη γι'' αυτούς".

Επίσκεψη σε Κομοτηνή και Ξάνθη

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη που έκανε στην Κομοτηνή και τις εγκαταστάσεις όπου παράγεται το τσάι "Tuvunu", το επιτυχημένο επιχειρηματικό εγχείρημα του Δημήτρη Πολιτόπουλου, ιδρυτή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. "Ξέρω τα προϊόντα τους αλλά δεν είχα καταλάβει πόσο προσηλωμένοι είναι στην κοινωνική ευθύνη και είναι πολύ εντυπωσιακό όταν βλέπεις πώς εργάζονται με μη προνομιούχες κοινότητες προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη γεωργία, να παράξουν εισόδημα", ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας πως "project όπως Tuvunu καταδεικνύουν πώς η πρόοδος παράγει πλεονεκτήματα για τους απλούς ανθρώπους και όχι για τους μεγάλους τραπεζίτες".

Ο κ. Pyatt επισκέφθηκε και την Ξάνθη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, και επισκέφθηκαν από κοινού το Xanthi TechLab, όπου είχαν συνάντηση με φοιτητές που εκπροσωπούν φορείς, ομάδες τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας τόσο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και από την ευρύτερη περιοχή.

"Συζητήσαμε πολύ για τη δουλειά που κάνει (ο δήμαρχος) στην Ξάνθη, γι'' αυτό που εμείς κάνουμε στο τεχνολογικό hub μας στην πόλη, για το οποίο είμαι πολύ περήφανος [...] Κάναμε μια σημαντική επένδυση και το καλύτερο για εμένα ήταν ότι πέρασα περίπου μία ώρα με νέους ανθρώπους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που μετέχουν στα προγράμματά του" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας τον ρόλο του Xanthi TechLab "ως καταλύτη για να βοηθήσει και να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους, να τους εκθέσει στις καλύτερες ιδέες που προέρχονται από τον τεχνολογικό τομέα στις ΗΠΑ".

Στη χθεσινοβραδινή δεξίωση στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης το "παρών" έδωσαν -εκτός από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και μέλη του δημοτικού συμβουλίου- τοπικοί βουλευτές, μέλη του διπλωματικού σώματος της Θεσσαλονίκης, των τοπικών εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί κ.ά. Παρέστη επίσης και η θρησκευτική ηγεσία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία εκπροσωπήθηκε από τους τρεις νόμιμους μουφτήδες Ξάνθης, Ροδόπης και Διδυμοτείχου.

Η βραδιά "άνοιξε" με μια έφηβη να τραγουδά τους εθνικούς ύμνους των ΗΠΑ και της Ελλάδας, και ακολούθησαν οι ομιλίες της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρεμπέκα Φονγκ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ