Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μάλιστα ταχέως έθεσε ως στόχο για την βελτίωση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι η οικονομία έχει την δυνατότητα να επανέλθει στην κανονικότητα και το 2016.
«Στην φάση που βρίσκεται σήμερα η απόσταση για έξοδο από τη κρίση είναι σχετικά μικρή. Πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να ληφθεί υπόψη η εμπειρία άλλων κρατών και κυρίως της Κύπρου», υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας.
Ζήτησε, επίσης, την ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ χαρακτήρισε «κρίμα» το ελληνικό κράτος να αφήνει να αναξιοποίητη την ακίνητη περιουσία που διαθέτει.
Ακόμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα τόνισε ότι το προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Κι αυτό διότι, όπως είπε, «εάν επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στη κίνηση ανθρώπων και προϊόντων, τότε οι επιπτώσεις την οικονομία θα είναι σκληρές». Τέλος, προανήγγειλε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμοι οι όροι για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας πως για να καλυφθεί η χαμένη απόσταση πρέπει: να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια, να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή με ιδιωτικοποιήσεις και όχι αύξηση φόρων, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία.
Έμμεση προαναγγελία μείωσης συντάξεων
Σε έμμεση προαναγγελία μείωσης συντάξεων προχώρησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών. «Το ότι πληρώνουμε μεγάλες συντάξεις σημαίνει ότι έχουμε ελάχιστες παροχές σε άλλους τομείς, όπως την Παιδεία ή την Υγεία. Η χώρα υπερπροστατεύει την τρίτη ηλικία έναντι των νεότερων ανθρώπων», είπε αρχικά για να ομολογήσει λίγο αργότερα: «Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο που θα έχει το μικρότερο κόστος για το σύνολο του Ελληνικού λαού»! Την ίδια ώρα, ο Διοικητής της ΤτΕ ουσιαστικά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκροή καταθέσεων, καθώς όπως είπε το πρώτο εξάμηνο του 2015 κορυφώθηκε, αφού ήταν ίση με το 40% με την εκροή από το 2009 μέχρι και σήμερα»! «Εκείνη την περίοδο χάθηκαν 10 με 12 δις του ΑΕΠ», συμπλήρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι «ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο να επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης δαπανών και όχι μέσω αύξησης εισφοράς», ενώ τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2016 ούτε θα χρειαστεί στο μέλλον αν οι τράπεζες διαχειριστούν σωστά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν», υπογράμμισε και επισήμανε ότι το φαινόμενο κατάρρευση της μετοχής της Deutsche Bank εξηγείται από το γεγονός ότι φέτος τα stress test θα γίνουν σε επίπεδο ευρωπαϊκών τραπεζών και ως εκ τούτου αυτό δημιουργεί κίνητρα στους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές. «Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου δεν επιφέρει ζημιές στις τράπεζες. Η κεφαλαιακή τους επάρκεια εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει και τι ζημιά θα επιφέρει στις υποθήκες που έχουν», προσέθεσε.
Ακόμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος της εξόδους της Ελλάδας από την Σένγκεν είπε ότι μια μελέτη για την Γαλλία έβγαλε ένα ποσό της τάξης των 100 δις ευρώ, «οπότε μπορείτε περίπου να υπολογίσετε για την Ελλάδα το κόστος». Ωστόσο, ο κ. Στουρναρας ξεκαθάρισε ότι από το προσφυγικό η χώρα μας βγαίνει χαμένη, καθώς το κόστος αναλαμβάνουν οι χώρες transit και όχι αυτές του τελικού προορισμού. «Εκτιμήσαμε ότι θα πληρώσουμε 600.000.000 ευρώ για τις υποδομές και την διάσωση», είπε και εξήγησε ότι η Γερμανία θα κομίσει τα οφέλη, αφού είναι ένας πληθυσμός που γερνά και θέλει να καλύψει θέσεις εργασίας.
Σε ότι αφορά τέλος την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών επισήμανε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνει. «Δεν ξέρω πότε θα μπούμε σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης. Πρώτα θα αποκατασταθεί η επαναφορά των ελληνικών ομολόγων και το τελευταίο θα είναι η άρση των capital controls», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, επέρριψε ευθύνες στους εταίρους για τα αρχικά προγράμματα που επέβαλλαν στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι το PSI είχε ένα όφελος της τάξης του 20% του ΑΕΠ. Ζήτησε, επίσης, να παραδειγματιστούμε από την (πολιτική) συναίνεση που πέτυχαν άλλες χώρες όπως η Κύπρος ή η Ιρλανδία και τέλος διεμήνυσε ότι είναι εφικτό να «τεθεί ακόμα πιο πάνω ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων».
Γ. Σταθάκης: Πρέπει να κλείσει σύντομα η πρώτη αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε για τη διαπραγμάτευση πως η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης: «Σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης υπάρχουν δύσκολα θέματα όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας, θέλουμε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και χρονικά πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα».
Για το φορολογικό, τόνισε πως «είναι δύσκολο θέμα, η ιδέα ότι ενοποιούνται όλοι οι κανόνες για τους μισθωτούς, υπάρχει βέβαια χώρος να γίνουν είτε κάποιες αλλαγές, είτε να γίνουν σταδιακά, και η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο για να βρεθούν οι λύσεις που θα είναι και εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές και να μην δημιουργούν άλλες εντάσεις. «Πρέπει να σκεφτόμαστε σε πολύ σύντομο χρόνο, ημερών, βδομάδας, το πολύ δέκα ημερών».
Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε: «δεν βοηθάει σε θέματα όπως το θέμα των μέσων ενημέρωσης.Πρέπει να μπουν κανόνες, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Στα άλλα θέματα θεωρώ δεδομένο ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει όπως έχει σχεδιάσει».
Αλέξανδρος Διαμάντης