H συζήτηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι πιθανόν να γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουνάρας.
Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα “Il Sole 24 ore” ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει η σχετική πιθανότητα, καθώς όπως ανέφερε «αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους, θα υπάρξει συμφωνία, την οποία θα ακολουθήσει η καταβολή της δόσης από τον ESM, πράγμα που θα επιτρέψει την καταβολή των οφειλόμενων στην ΕΚΤ» (σσ περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).
Καθησυχαστικός προς τους επενδυτές σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και την βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το κόστος της προσφυγικής κρίσης.
Μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι «τo κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει οριστικά», αλλά υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, τόνισε «χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».
Ακόμη δήλωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει μια «πιο φιλελεύθερη» προσέγγιση ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, γεγονός που θεωρεί σημαντικό διότι «στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερες άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις».
«Οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να έλθουν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα επέτρεπε την ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων, μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία για τις χρήσεις γης. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη», υπογράμμισε.
Ο Γιάννης Στουρνάρας παραχώρησε τη συνέντευξη στο περιθώριο των εργασιών της περιφερειακής συνόδου χωρών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής του Boston Consulting Group.
Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση συμμετείχαν 200 ειδικοί του τραπεζικού τομέα και του τομέα της οικονομίας, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών και της βιομηχανίας, με σκοπό να συζητήσουν ζητήματα ανάπτυξης, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στους συγκεκριμένους τομείς.