Γαλλικό «κλειδί» για τον τιμονιέρη του Υπερ-Ταμείου

Γαλλικό «κλειδί» για τον τιμονιέρη του Υπερ-Ταμείου

Του Γιώργο Φιντικάκη

Αν οι ιδιωτικοποιήσεις αντιμετωπίζονται πλέον από το πρωθυπουργικό επιτελείο ως το κλειδί για να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα, το νέο υπερ-Ταμείο συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό των επόμενων 99 ετών.

Απαντήσεις θα πάρει μόνο από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη στελέχωσή του, τα οποία δεν έχουν ακόμη βρεθεί, εσχάτως ωστόσο άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στο πρωθυπουργό περιβάλλον, θεωρούν ότι το κλειδί πρέπει να είναι γαλλικής προέλευσης.

Αναφέρονται στον πρόεδρο του Εποπτικού του Συμβουλίου (Supervisory Board), το πρώτο από τα τρία επίπεδα διοίκησης, και θεωρούν ότι "μια καλή πολιτικά λύση για τη κυβέρνηση, θα ήταν να τοποθετηθεί Γάλλος στη θέση αυτή".

Δίχως να είναι σαφές αν φωτογραφίζουν συγκεκριμένο πρόσωπο ή απλά προς τα που πρέπει να κινηθεί το Μαξίμου, τα πρόσωπα αυτά επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση ενός Γάλλου στο Υπερ-Ταμείο εξυπηρετεί πολλαπλώς τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς

Αφενός γιατί ο Πρόεδρος Ολάντ έχει σταθεί πολύ στην κυβέρνηση Τσίπρα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και επομένως πολιτικά είναι πολύ πιο "εύπεπτο" να αναλάβει θέση προέδρου για την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας ένας Γάλλος παρά π.χ. ένας Γερμανός ή Ολλανδός. Αφετέρου o ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κοπιάρει το μοντέλο της "ενεργής διαχείρισης των κρατικών συμμετοχών" που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ολάντ στη Γαλλία, πάνω στο οποίο άλλωστε έχει στηθεί και η φιλοσοφία του δικού μας υπερ-Ταμείου. "Άρα ένας Γάλλος, που είχε δουλέψει στο Ταμείο της χώρας του, θα μπορέσει να τρέξει και το ελληνικό, που είναι η αντιγραφή του", λέει η συλλογιστική αυτή.

Πάντως η γαλλική κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα παράσχει -και συνεχίζει να το κάνει -μπόλικη τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για το νέο υπερ-Ταμείο. Ουκ ολίγες φορές, η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ έχουν βρεθεί στο Παρίσι προκειμένου να διαβουλευθούν με Γάλλους αξιωματούχους σχετικά με το θέμα.

Θα μιλάει επομένως γαλλικά ο πρόεδρος; Αν και ουδείς ακόμη το γνωρίζει, αφού πρέπει να συμφωνήσουν και οι θεσμοί, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το κλειδί του νέου υπερ-Ταμείου, αν όχι σε επίπεδο προσώπων, τουλάχιστον από πλευράς τεχνογνωσίας, θα είναι γαλλικό. 

Από εκεί και πέρα έχουν ακουστεί και κάποια σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι θεσμοί- ως δείγμα καλής θέλησης- έχουν δεχτεί ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου να είναι Έλληνας. 

Δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας να πληροί τα κριτήρια

"Δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας που να πληροί τα κριτήρια που θέλουν οι δανειστές για τη στελέχωση του νέου Ταμείου", απαντά στην ερώτησή μας άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τα πράγματα. Τόσο επειδή πρέπει να διαθέτει τη σχετική "διεθνή εμπειρία", όσο και επειδή πρέπει να πληροί τα πολιτικά κριτήρια των δανειστών, χωρίς να προξενήσει δυσανεξία στην κυβέρνηση.

Κυριακή κοντή γιορτή επομένως. Και μπορεί κυβέρνηση και θεσμοί να συμφωνούν πως ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι ξένος, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, θα είναι Έλληνας.

Χρόνος πάντως δεν υπάρχει. "Οι τελικές αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί το αργότερο έως τις 5-10 Αυγούστου", κατά δήλωση στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, καθώς αμέσως μετά τη σύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου, αυτό θα πρέπει να διορίσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου το τελευταίο, το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου να είναι σε θέση να συνεδριάσει για πρώτη φορά, και να λάβει τις πρώτες αποφάσεις.

Το φοβούνται γιατί χάνουν κυβερνητική ύλη

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι ανεξαρτήτως προσώπων, το Υπερ-Ταμείο, φοβίζει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά απ'' όλο το πολιτικό φάσμα. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο για το μαθημένο στον κρατισμό ελληνικό πολιτικό σύστημα, και παρ'' ότι ουδείς το ομολογεί, το φοβούνται τόσο τα νυν όσο και τα αυριανά στελέχη που θα βρεθούν στην κυβέρνηση.

Φυσιολογικό, αφού θα πρέπει να συμβιβασθούν με την ιδέα πως θα χάσουν κρίσιμη κυβερνητική ύλη, για την τύχη της οποίας θα αποφασίζει κάποιος τεχνοκράτης ή και ξένος δίχως γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, και όχι οι ίδιοι οι υπουργοί, όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα.

Αρκεί να θυμηθούμε τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο Ταμείο από το φθινόπωρο, για να καταλάβει κανείς γιατί το νέο εγχείρημα ανάβει σε πολλούς φωτιές. Έως τον Σεπτέμβριο, θα μεταφερθούν στο υπερ-Ταμείο, συνολικά 8 νέες ΔΕΚΟ, δηλαδή τα ποσοστά των ΔΕΗ (34%), ΑΔΜΗΕ (πλην του 24% που πωλείται), ΕΥΔΑΠ (50%), ΕΥΑΘ (51%), ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Αττικό Μετρό, και Κτιριακές Υποδομές, και οι οποίες θα προστεθούν στις έξι αρχικές ΔΕΚΟ (ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). Δεν μεταφέρονται για να πουληθούν, αλλά για να αναδιαρθρωθούν, άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει έναν ανασχηματισμό σε όσες διοικήσεις διαπιστωθεί ότι εκπέμπουν σε διαφορετικό φάσμα από τη διοίκηση του νέου φορέα.

Οι "εκσυγχρονιστές" πάντως του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το υπερ-Ταμείο συνιστά μια μοναδική ευκαιρία : Να διαδραματίσει ένα καλό εργαλείο, που θα βοηθήσει να αποκομματοποιηθεί το Δημόσιο, και να σπάσει το απόστημα του κρατισμού.

Στον αντίποδα υπάρχει σε μεγάλη μερίδα της κυβέρνησης ο φόβος ότι επιχειρείται ένα πρωτοφανές -όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα- "πείραμα" όπου οι εξελίξεις για κρίσιμες ΔΕΚΟ θα λαμβάνονται από στελέχη που θα "μεταφυτευτούν" από το εξωτερικό. Ένα "πείραμα" πιθανώς κατά το μοντέλο του ΤΧΣ, με πρόσωπα ανεξάρτητα δίχως διασυνδέσεις με το ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Είναι λογικό επομένως το μεγάλο ερωτηματικό των επόμενων 99 ετών, να φοβίζει, με κάποιους να φέρνουν στο μυαλό τους τις εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες και την τοποθέτηση προσώπων μακριά από την ελληνική πραγματικότητα.