Του Γιώργου Φιντικάκη
Γάλλοι και Ιταλοί φέρονται να είναι οι πρώτοι υποψήφιοι μνηστήρες για το 24% του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Αφενός η ιταλική "Terna Rete Italia", παλιά γνώριμη, αφού συμμετείχε και στον προηγούμενο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ, και αφετέρου η πανίσχυρη γαλλική "RTE", θυγατρική δικτύων του ομίλου EDF, εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενδιαφέρονται για την εταιρεία, καθώς βλέπουν ευκαιρίες επέκτασης στα Βαλκάνια με βάση την Ελλάδα.
Κρατικές και οι δύο, θεωρούνται από τα πιο σημαντικά ονόματα πανευρωπαϊκά σε επίπεδο δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με παρουσία τόσο στις χώρες τους, όσο και διεθνή.
Το πιο ισχυρό όνομα είναι ο γαλλικός ΑΔΜΗΕ. Ελέγχοντας το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, μήκους 105.331 χλμ, η RTE κάνει τζίρο πάνω από 4,5 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερα από 8.000 άτομα προσωπικό. Το 46,2% των γραμμών υψηλής τάσης της RTE μεταφέρει ενέργεια σε μακρινές αποστάσεις και σε 48 διασυνοριακές συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, κλπ). Έχει 490 μεγάλους πελάτες, ανάμεσα στους οποίους 11 σιδηροδρομικές εταιρείες, 258 βιομηχανίες, και 54 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού.
Όσο για την Terna Rete Italia, θυγατρική του ομίλου Terna, ελέγχει ένα δίκτυο μήκους 72.000 χλμ, απασχολεί 3.700 άτομα προσωπικό και προγραμματίζει για φέτος επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ. Ξέρει καλά τι εστί ΑΔΜΗΕ, καθώς συμμετείχε προ διετίας στο διαγωνισμό για την αγορά του 66% της εταιρείας, και παρ'' ότι αποσύρθηκε όταν αυτός ναυάγησε, εντούτοις συνεχίζει να ενδιαφέρεται για να εισέλθει στη βαλκανική αγορά.
Έπειτα από το χθεσινό πρώτο βήμα, την έγκριση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, οι δύο Ευρωπαίοι διαχειριστές αναμένουν την προκήρυξη του διαγωνισμού, που δεν αποκλείεται να γίνει και άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα τεύχη δημοπράτησης είναι ήδη έτοιμα.
Στην ουσία, η μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, γίνεται από μετοχική σκοπιά στα πρότυπα της εισηγμένης ΔΕΗ. Το 51% παραμένει στο Δημόσιο, και το 49% προωθείται προς ιδιωτικοποίηση, δηλαδή ένα 24% θα καταλήξει σε στρατηγικό επενδυτή και το υπόλοιπο 25% σε ελεύθερη διασπορά στο χρηματιστήριο.
Ειδικοί ωστόσο της αγοράς δεν αποκλείουν μεσο-μακροπρόθεσμα, ο στρατηγικός επενδυτής να βρεθεί στα χέρια με υψηλότερο από το 24% ποσοστό. Είθισται άλλωστε οι επενδυτές να επιδιώκουν τη καταστατική μειοψηφία μιας εταιρείας, δηλαδή το 33%. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται όταν θα εισαχθεί το 25% του ΑΔΜΗΕ στο χρηματιστήριο, κάποια φιλικά προς τον στρατηγικό επενδυτή funds να αρχίσουν να αγοράζουν από την ελεύθερη διασπορά. Ουδείς έτσι αποκλείει να βρεθεί κάποια στιγμή να κατέχει και το 49% του ΑΔΜΗΕ.
Σχέδιο αγοράς μετοχών από ΓΕΝΟΠ
Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και πώλησης του 24%, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά.
Είναι τόσο σύνθετη η διαδικασία, ώστε θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις ακόμη γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ για να εγκριθούν όλες οι επιμέρους αποφάσεις.
Εκεί ακριβώς ποντάρουν και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, πέραν της προσφυγής που ετοιμάζουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με νομικό επιχείρημα ότι μέρος της ασφαλιστικής περιουσίας του προσωπικού είναι ενσωματωμένο στα πάγια του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ΓΕΝΟΠ προβλέπει το εξής: Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι θα προβούν το επόμενο διάστημα μαζικά σε αγορές μετοχών της ΔΕΗ, προκειμένου έτσι να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες γενικές συνελεύσεις, με στόχο φυσικά τη διακοπή τους.
Όπως και να έχει το σχέδιο παραμένει σύνθετο, καθώς προβλέπει ότι:
- Ποσοστό 51% του ΑΔΜΗΕ μεταφέρεται σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ. Σε αυτή την νέα εταιρεία, το Δημόσιο θα ελέγχει το 26,01% του ΑΔΜΗΕ και οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ το 24,9%.
- Ποσοστό 24% του ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή.
- Ποσοστό 25% του ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί σε εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα έχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή.
Αθροίζοντας τα ποσοστά του Δημοσίου (26%+25%), προκύπτει πως μετά την απόσχιση και την πώληση, αυτό θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Το 24% θα περάσει σε στρατηγικό επενδυτή, και το υπόλοιπο 25% θα καταλήξει σε ελεύθερη διασπορά στο χρηματιστήριο.