Η αμερικανική Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε λίγο πριν από τη 01:00 σήμερα Τετάρτη (08:00 ώρα Ελλάδας), με 51 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά, το σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη σαρωτική μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, και το έστειλε πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να επαναληφθεί στο σώμα αυτό η ψηφοφορία στο σύνολο του κειμένου, έπειτα από ένα απρόοπτο διαδικαστικό πρόβλημα της τελευταίας στιγμής.
Η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για μια μείζονα πολιτική νίκη του ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump.
Όλοι οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ, ενώ οι όλοι οι δημοκρατικοί γερουσιαστές απέρριψαν το νομοσχέδιο, που χαρακτηρίζουν δώρο για τις μεγάλες εταιρείες και τους πλουσιότερους Αμερικανούς, καταγγέλλοντας πως θα αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος.
Παρά την έγκρισή του από την άνω Βουλή, η οποία κανονικά θα ήταν το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας στο Κογκρέσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα χρειαστεί να ξαναψηφίσει αργότερα σήμερα, για να εγκρίνει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, αφού τρία άρθρα του διαπιστώθηκε ότι παρέβαιναν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά και για την έγκρισή τους θα απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία (60 ψήφων), όχι απλή.
Τα τρία άρθρα αφορούσαν εκπαιδευτικά θέματα. Το ένα από αυτά, συντάκτης του οποίου ήταν ο συντηρητικός γερουσιαστής Ted Cruz, προέβλεπε για την κατ'' οίκον εκπαίδευση των παιδιών από γονείς φοροαπαλλαγές που κανονικά προσφέρονται για ανώτερες σπουδές.
Τα δύο σώματα του Κογκρέσου οφείλουν να εγκρίνουν πανομοιότυπα νομοσχέδια—λέξη προς λέξη—κι έτσι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα χρειαστεί να ψηφίσει ξανά αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο την Τρίτη.
«Και λοιπόν; Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που θα ψηφίσουμε δύο φορές για να μειωθούν οι φόροι», διαβεβαίωσε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Kevin Brady το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και υπογράψει το κείμενο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην ημέρα, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ για τις εταιρείες και τους φορολογούμενους το 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία Wikimedia