Στην έγκαιρη αναγνώριση και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών έχουν επιμορφωθεί περισσότεροι από 1.000 Αστυνομικοί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 1ο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αστυνομικών που υλοποιείται από το ΕΛΙΖΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με την πολύτιμη υποστήριξη των εταιρειών του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το Εθνικό Πρόγραμμα υλοποιείται υπό τη μορφή ολοήμερων εντατικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε Αστυνομικούς όλων των βαθμίδων και σε αυτό συμμετέχει διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών που αποτελείται από έγκριτους ειδικούς με πολυετή ενασχόληση στην προστασία των παιδιών.
Οι Αστυνομικοί, μέσα από το Πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν γύρω από όλες τις εκφάνσεις του φαινομένου και να ενδυναμωθούν με εργαλεία (π.χ. νομικό εγχειρίδιο) και πρακτικές λύσεις, μέσα από θεματικές ομιλίες, όπως η ψυχολογική, κοινωνική και ιατρική διάσταση, τα νομικά ζητήματα κατά το χειρισμό υποθέσεων, καθώς και η δικανική εξέταση ανήλικων θυμάτων.
Μέσα από τις 6 πρώτες ημερίδες που φιλοξενήθηκαν σε Αθήνα, Αγρίνιο, Λάρισα, Χαλκίδα, Τρίπολη και Ηράκλειο, έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 1.000 Αστυνομικοί εκπροσωπώντας 27 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα έχουν επιμορφωθεί συνολικά 1.500 Αστυνομικοί όλων των βαθμίδων σε Πανελλαδικό επίπεδο, καθώς απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ομάδων προστασίας κακοποιημένων παιδιών σε όλη τη χώρα.
Με αφορμή την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κύριος Αριστείδης Ανδρικόπουλος δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία ως θεματοφύλακας των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της επιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και σε περιστατικά που αφορούν στην κακομεταχείριση-κακοποίηση συνανθρώπων μας και πολλές φορές παιδιών, ακόμη και από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.
Δυστυχώς, τα στοιχεία καταδεικνύουν και η καθημερινότητα επιβεβαιώνει ότι υφίστανται και στη χώρα μας περιστατικά παιδιών θυμάτων κακοποίησης ή παραμέλησης, ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι μερικές φορές να αποκομίζουν τραύματα και βιώματα, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ενήλικη ζωή τους, παρεμποδίζοντας την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.
Γι'' αυτό λοιπόν, πέρα από τις ατομικές ευθύνες, η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση του κράτους αλλά και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελούν επιβεβλημένη ανάγκη προκειμένου να προστατευτεί ιδίως η προσχολική ηλικία, εξασφαλίζοντας σε αυτά τα παιδιά συναισθηματική ασφάλεια και ισορροπία.
Η Ελληνική Αστυνομία πέραν του θεσμικού της ρόλου και της εξ΄ορισμού αποστολής της, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία προς την ομάδα αυτή της κοινωνίας μας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, θέτοντας την προστασία αυτών των παιδιών ως βασική στρατηγική της προτεραιότητα.
Ο χειρισμός τέτοιου τύπου περιστατικών απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή θυματοποίηση. Προς τούτο, συνεργασίες όπως αυτή με το Σωματείο "ΕΛΙΖΑ", οι οποίες έχουν ως στόχο την επιμόρφωση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με πραγματοποίηση ημερίδων σε περιοχές όλης της χώρας, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον αγώνα ενάντια της παιδικής κακοποίησης, αλλά και στην αρτιότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τέτοιες δράσεις αποδεικνύουν έμπρακτα ότι στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, η κοινωνική αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουισμός παραμένουν αξίες αναλλοίωτες δείχνοντας την ελπίδα και το φως ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεισφέρουμε στο συνάνθρωπό μας, και ειδικά στα νέα παιδιά, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων κάθε ευάλωτης ομάδας.»
Aντίστοιχα, η Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ κυρία Μαρίνα Καρέλλα δήλωσε: «Στο ΕΛΙΖΑ προσπαθούμε διαρκώς να βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που φροντίζουν παιδιά, παρέχοντάς τους γνώση και εργαλεία. Μέσα από τα εθνικά μας προγράμματα την τελευταία τριετία έχουμε επιμορφώσει ιατρούς, νοσηλευτές, δικαστές και εισαγγελείς, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ίδια τα παιδιά.
Οι Αστυνομικοί αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας των πολιτών και επομένως και των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών. Μία κοινή πρωτοβουλία, με την Ελληνική Αστυνομία και τον Όμιλο Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ευελπιστούμε πως θα φέρει πραγματική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των κακοποιημένων παιδιών σε όλη την Ελλάδα».
Δείτε τον χάρτη του προγράμματος εκπαίδευσης αστυνομικών εδώ.