Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche, το οποίο αποκαλύπτει ότι μεταξύ των προτάσεων του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται πρόβλεψη για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους.
Ενόψει της εξόδου της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο, η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία, επιθυμούν να γνωρίζουν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ποιον τρόπο θα οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε αναπτυξιακή ρότα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στο Eurogroup της Σόφιας το περίφημο ολιστικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο όμως δεν φαίνεται να προκάλεσε ενθουσιασμό.
«Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί, στο οποίο γράφτηκαν», σχολίασε υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος στη γερμανική εφημερίδα. «Πρόκειται καθαρά για μια εκδήλωση προθέσεων που δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Η Κομισιόν αφού έκανε πολλές διορθώσεις απέστειλε το κείμενο στους αποστολείς του για βελτιώσεις».
Η Wirtschaftswoche επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη επενδύσεων. Το ποσοστό ανέρχεται στο 9%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι το διπλάσιο ποσοστό.
«Με αυτό το ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον» υποστηρίζει ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος από τη δεξαμενή σκέψης Centre for European Policy Affairs των Βρυξελλών». Και υποστηρίζει ότι το ποσοστό λιτότητας θα πρέπει να αυξηθεί, όταν αυξηθούν και πάλι οι επενδύσεις. «Το επιχείρημα ότι οι ελληνικές οικογένειες είναι πολύ φτωχές για λιτότητα δεν είναι πειστικό. Η Πορτογαλία, που είναι το ίδιο φτωχή χώρα, είχε ένα πολύ πιο υψηλό ποσοστό λιτότητας».
Υπενθυμίζεται πως έντονη κριτική στην πρώτη γεύση από το αναπτυξιακό σχέδιο είχε ασκήσει και το Bloomberg σε δημοσίευμά του. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο σημείωνε ότι το σχέδιο αντιβαίνει τους νόμους των οικονομικών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα κρατήσουν σφιχτά το λουρί της επιτήρησης στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση για κάθε ελάφρυνση τους χρέους τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για τις επενδύσεις την κάνναβη
Σε έμμεση επιβεβαίωση προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τα επενδυτικά σχέδια που προετοιμάζει για την καλλιέργεια κάνναβης. Συγκεκριμένα απαντώντας στο δημοσίευμα του γερμανικού site WirtschaftsWoche, σύμφωνα με το οποίο «Η Ελλάδα στηρίζεται στην ανάπτυξη μέσω ναρκωτικών», υποστηρίζει ότι έχουν δοθεί επαρκής απαντήσεις για την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.
«Φαιδρός, αν όχι προσβλητικός και πέρα από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι ο τίτλος "Griechenland setzt auf Wachstum durch Drogen" (Η Ελλάδα στηρίζεται στην ανάπτυξη μέσω ναρκωτικών), άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού μέσου WirtschaftsWoche του Ομίλου Handelsblatt» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν τα ακόλουθα:
«Σημειώνεται, ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι δηλωτικός και της άγνοιας των συντακτών του για την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και της αξιοπιστίας των αναφορών του περί της κρίσης που εξέφρασε "ανώνυμο, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" για το ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας.
Ως εκ τούτου, τα παραπάνω κρίνονται ανάξια περαιτέρω σχολιασμού.
Σχετικά, τέλος, με την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν απαντήσει επαρκώς και με επιχειρήματα».
Κ. Χρυσόγονος: Ασόβαρο να στηρίζεις το στρατηγικό σχεδιασμό στην κάνναβη
Ασόβαρο να στηρίζεις το στρατηγικό σχεδιασμό στην κάνναβη https://t.co/Rl0T6ygeMZ
— Κώστας Χρυσόγονος (@Chrysogonos_K) May 11, 2018
Ακούστε το ηχητικό από το 20:10
Για «έλλειψη σοβαρότητας στο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Πιθανόν να έχει κάποιες χρήσεις, η φαρμακευτική κάνναβη, που υπό αυστηρό έλεγχο μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει άξονα της ανάπτυξης μιας χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε πως «αν ήταν τόσο εύκολο θα το έκαναν όλα τα κράτη της Ευρώπης. Εκτιμώ ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας η συζήτηση. Έχει πλεονεκτήματα η χώρα μας και μπορεί να παράγει κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα ή την φαρμακευτική κάνναβη».
«Εάν δεν υπάρξει ισχυρός αναπτυξιακός σχεδιασμός και εξομάλυνση του χρέους η επάνοδος στις αγορές δεν θα έχει διάρκεια», συμπλήρωσε.
Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche γράφει ότι από την 75σελίδων έκθεση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το μόνο που έκανε εντύπωση-φυσικά αρνητική- στους ευρωπαίους εταίρους είναι ο προγραμματισμός επενδύσεων 1,5 δισ ευρώ για ιατρική κάνναβη.Ανάπτυξη με φούντες.
— Γιώργος Κύρτσος (@GiorgosKyrtsos) May 10, 2018
Καταθέσαμε «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» υπολογίζοντας ότι θα βγάλουμε 1,5 δισ. από την κάνναβη. «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ολοι βλέπουμε Σωτήρη Καψώχα σήμερα που θα δώσει απάντηση στους γερμανοτσολιάδες.
— Kostas Giannakidis (@kgiannakidis) May 11, 2018