Η εικόνα και οι συγκρίσεις για το Καλάθι του Μαθητή σε σχέση με πέρυσι από τα πρώτα στοιχεία είναι ότι οι τιμές κυμαίνονται περίπου 5-10% χαμηλότερα στις βασικές κατηγορίες οι οποίες έχουν μπει στο καλάθι, τουλάχιστον στα μεγαλύτερα καταστήματα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6.
«Το καλάθι, τουλάχιστον τις δύο πρώτες εβδομάδες στις οποίες έχει εφαρμοστεί φαίνεται ότι έχει πάει καλά, όπως και πέρυσι περίπου. Έχουμε αρκετά καλύτερες τιμές στα προϊόντα τα οποία έχουν επιλεγεί από τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή. (…) Γενικώς η εικόνα είναι καλή, δηλαδή ότι έχουμε καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και σε ορισμένα προϊόντα έχουμε και ίδιες τιμές με πέρυσι. Εδώ, θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι υπάρχουν και προϊόντα μόδας τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τσάντες, κασετίνες και τέτοιου είδους προϊόντα, τα οποία προφανώς έχουν να κάνουν και με το με το μοντέλο, το οποίο αν είναι καινούργιο μοντέλο ενδεχομένως να είναι κάτι κατά το ακριβότερο, ενώ τα μοντέλα της περσινής χρονιάς, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει και αρκετά νωρίτερα επίσης είναι σε πολύ καλύτερες τιμές. (…) Υπάρχει και μόδα και στα σχολικά προϊόντα, η οποία προφανώς επηρεάζει φυσικά και τις τιμές και είναι πολύ λογικό» ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό και με βάση τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε τα εξής.
«Αυτό που πρέπει να πει κανείς για τον πληθωρισμό και το αν πράγματι ολοκληρώνεται αυτή η κρίση είναι ότι ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο 3%. Είναι μεταξύ του 2 και του 3% σε μόνιμη βάση τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζω ότι τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή όχι πολύ μακριά, τον χειμώνα που μας πέρασε και την προηγούμενη χρονιά, ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλότερος. Είχε φτάσει στο 7, στο 8, στο 9, στο 10%. Μιλάμε για πολύ μεγάλες διαφορές τιμών, κάτι το οποίο έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή. Προφανώς η μείωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει μια καθολική μείωση τιμών. Όμως υπάρχουν μειώσεις τιμών αυτή τη στιγμή, οι οποίες παρατηρούνται και φαίνονται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας».
«Υπάρχει αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό»
Ερωτηθείς τι πορεία αναμένεται να καταγράψει ο πληθωρισμός στο επόμενο διάστημα, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι στο μέτρο που υπάρχει σταθερότητα και δεν υπάρχει κάποια άλλη ακραία γεωπολιτική εξέλιξη, όπως αυτή που πυροδότησε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθωρισμού των προηγούμενων ετών, φαίνεται και διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, να υπάρχει μια αποκλιμάκωση σημαντική του πληθωρισμού και να πλησιάζουμε στο όριο του 2%.
«Υπάρχει μια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο ότι καλό θα ήταν να έχουμε αρνητικούς πληθωρισμός -3%,- 4% και ότι αυτό είναι καλό για την οικονομία. Δεν ισχύει αυτό. Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει αρνητικούς πληθωρισμούς τα τελευταία 15 χρόνια, στην αρχή της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 2010 και κατά τη διάρκεια του covid. Αυτό όμως έχει συνοδευτεί με πάρα πολύ μεγάλες υφέσεις στην ελληνική οικονομία και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, όπου έχουμε πολύ μεγάλες τιμών έχουμε και μεγάλες υφέσεις, οι οποίες τελικά είναι πολύ κακές για την οικονομία, υπό την έννοια ότι μπορεί να μειώνονται ελαφρώς οι τιμές, αλλά αυξάνεται πάρα πολύ η ανεργία και μειώνονται οι μισθοί» προσέθεσε.
«Άρα, επιδίωξη μιας σώφρονος κυβέρνησης και μιας κυβέρνησης που ασχολείται με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της είναι να έχουμε έναν πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στο 2%. Θετικός μεν, αλλά κοντά στο 2% με την προϋπόθεση όμως ότι οι μισθοί και οι απολαβές των πολιτών αυξάνουν γρηγορότερα από αυτό τον ρυθμό» συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
«Χαμηλά διετίας στα καύσιμα»
Σχετικά με την πτωτική τάση που καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων, ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε το θετικό της εικόνας που δεν είναι άλλο από τις πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή όπως και το τελευταίο χρονικό διάστημα.
«Είμαστε στα χαμηλά, περίπου διετίας, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι ενδιαφέρον. Είναι τιμές τις οποίες δεν έχουμε συνηθίσει, να είμαστε ειλικρινείς, όμως αυτές οφείλονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στη διεθνή συγκυρία. Δεν είναι τιμές οι οποίες οφείλονται σε μέτρα τα οποία προφανώς έχει λάβει η κυβέρνηση. Αυτό είναι σαφές. Παρότι υπάρχει πλαφόν στη συγκεκριμένη αγορά στην κερδοφορία, η διεθνής συγκυρία είναι πάρα πολύ καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση των τιμών. (…) Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το λέω γιατί έχουμε σοβούσες γεωπολιτικές εξελίξεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή που είναι πετρελαιοπαραγωγός περιοχή, έχει ίσως μια μεγαλύτερη δομική σημασία στις τιμές του πετρελαίου, υπό την έννοια ότι φαίνεται ότι το πετρέλαιο, επειδή ακριβώς έχουμε την ηλεκτροκίνηση, έχουμε πλέον τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είναι ένα προϊόν το οποίο δεν έχει ανταγωνισμό από άλλες πηγές ενέργειας και αυτό δείχνει ότι το παλιό μονοπώλιο του ΟΠΕΚ έχει αρχίσει και σπάει, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερες τιμές» είπε καταλήγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος.