Η αλλαγή του μείγματος στο νέο πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας από την κυβέρνηση, έχει ως στόχο κυρίως να θωρακίσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ενδεχόμενες παρατάσεις -σε ευρεία κλίμακα- στην πληρωμή φόρων και εισφορών.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως μελλοντικά δεν θα απασχολήσει το υπουργείο Οικονομικών, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά στην περίπτωση που συσσωρευτούν πολλές απλήρωτες υποχρεώσεις.
Επί του παρόντος όμως η κυβέρνηση μέσα από τα εργαλεία που διαθέτει, επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολές συμβάσεων κ.λπ. ευελπιστεί ότι μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι της απώλειας εισοδήματος που θα υπάρξει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε με έμφαση ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τρόπο διαχείρισης και στήριξης της οικονομίας και αυτό διότι τα χρήματα που διατίθενται είναι δανεικά και πρέπει να σκεφτούμε και τον φορολογούμενο του μέλλοντος».
Και αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια διότι η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει ένα ιδιαίτερα υψηλό χρέος το οποίο θα κληθεί να το διαχειριστεί στο άμεσο μέλλον.
Το μόνο θετικό στην υπόθεση είναι η Ελλάδα μπορεί αυτή την στιγμή να δανείζεται με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά ακόμη απέχει σημαντικά από τα επίπεδα δανεισμού άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Η παρούσα παρέμβαση γίνεται από το σκέλος των δαπανών και δευτερευόντως από το σκέλος των εσόδων και αυτό έχει δύο εξηγήσεις. Η μία είναι ότι έτσι μπορεί να νιώσει ο πολίτης καλύτερα, αφού θα δει χρήματα στο πορτοφόλι του, έστω και αν αυτά υπολείπονται αυτών που θα λάμβανε από κανονικές συνθήκες και από την άλλη αποτελεί μία έμμεση απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση που επιμένει στην λογική «κάψτε το μαξιλάρι».
Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι δίνουμε τόσο όσο αντέχει η οικονομία και αυτή την φορά δίνουμε απευθείας ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Το ποσό μάλιστα που δίνεται ενδεχομένως και αν αυξηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Η αντιπολίτευση βέβαια δεν το έχει αντιληφθεί, την αλλαγή στρατηγικής και συνεχίζει τον ξύλινο λόγο.
Αλλά στην παρούσα φάση το θέμα της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά το πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση, ώστε οι επιπτώσεις από την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, να είναι οι λιγότερες δυνατές και βέβαια να μπορέσει να κρατήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται την ανεργία.
Τέλος ένα άλλο θέμα είναι η χρηματοδότηση του νέο πακέτου. Αυτό θα προέλθει εν μέρει από το «μαξιλάρι» και εν μέρει από νέο δανεισμό. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν να υπάρξει και νέα έξοδος στις αγορές εντός του 2020, κάτι που δεν ήταν στο σχεδιασμό, αλλά οι συνθήκες αλλάζουν.