Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού και των τεχνολογικών εξελίξεων. Microsoft, Amazon Web Services και DigitalRealty μετατρέπουν τη χώρα σε ψηφιακό κόμβο δεδομένων, με στόχο την αποθήκευση, διακίνηση και μεταφορά δεδομένων εντός και εκτός συνόρων. Στην ουσία η χώρα μετατρέπεται σε έναν data ψηφιακό κόμβο, όπου δεδομένα θα αποθηκεύονται και θα μεταφέρονται από την Αφρική και την Ασία προς την Ευρώπη.
Η Microsoft, αν και έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την ανακοίνωση της πρόθεσής της να κατασκευάσει data center στη χώρα μας, δεν έχει ανακοινώσει το μέρος που θα κατασκευαστεί. Πληροφορίες θεωρούν βέβαιο πως θα είναι εντός Αττικής, ενώ η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Η πολλαπλασιαστική της αξία στο ΑΕΠ και στην απασχόληση αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ίδρυσε την «Μicrosoft Operations 4733», η οποία και αναμένεται να υλοποιήσει την επένδυση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στο καταστατικό της εταιρείας προβλέπεται η λειτουργία κέντρων δεδομένων, κάτι που προϊδεάζει την κατασκευή και άλλων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα.
Με τη σειρά της η Digital Realty εγκαινίασε το Athens 3. Μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει ένα μεγάλο κόμβο αποθήκευσης δεδομένων στη χώρα μας. Βρίσκεται κοντά στο Athens Data Center Campus που φιλοξενεί ήδη το Athens-1 και -2 , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει κατατεθεί αίτηση για το τέταρτο data center της εταιρείας, το Athens 4. Το νέο μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα ίσως ανακοινωθεί επίσημα μέσα στο 2022, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις αδειοδοτήσεις που θα γίνουν και εκκρεμούν. Με το τέταρτο data center, ο κόμβος που δημιουργείται στην Αττική, είναι ακόμα μεγαλύτερος από της Μασσαλίας, όπου η αμερικανική πολυεθνική έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα.
Στις δύο παραπάνω πολυεθνικές εταιρείες ήρθε να προστεθεί η Amazon Web Services. Με μία επένδυση έως 200 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αποτελεί την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ και η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που προτιμήθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό.
Οι τοπικές ζώνες αποτελούν στην ουσία υποδομές cloud και μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της πολυεθνικής.
Γιατί όμως η χώρα μας προσελκύει επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ στα δεδομένα από τους τρεις αυτούς πολυεθνικούς γίγαντες. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο πρώτος λόγος είναι η γεωγραφική θέση της χώρας. Βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μεταφορά δεδομένων σε αρκετές χώρες. Οι κλιματολογικές συνθήκες συμπεριλαμβάνονται στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Τα data centers χρειάζονται καθαρές μορφές ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει να προσφέρει αρκετά σε αυτό τον κλάδο.
Άλλωστε, η χώρα μας έχει υψηλής ποιότητα ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που συνυπολογίζεται από τις εταιρείες. Σίγουρα, το φιλοεπενδυτικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται παίζουν καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, η αγορά ζητά συγκεκριμένα πράγματα προκειμένου οι επενδύσεις να υλοποιηθούν γρήγορα και να έρθουν νέες στη χώρα μας. Χρειάζεται ένα σύγχρονο νομικό –θεσμικό πλαίσιο για τα δεδομένα, το οποίο να ευνοεί τη μεταφορά και αποθήκευσή τους. Υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων, όμως το εθνικό σύστημα, χρειάζεται εκσυγχρονισμό.
Η παροχή επιπρόσθετων κινήτρων, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τις τεχνολογικές εταιρείες να ενισχύσουν τον επενδυτικό τους σχεδιασμό και για νέους παίχτες να μπουν στην αγορά. Η μεγαλύτερη «απειλή» για τις εταιρείες είναι η γραφειοκρατία. Αν και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ψηφιοποίησης του δημοσίου, υπάρχουν αρκετά να γίνουν, καθώς η γραφειοκρατία ακόμα «βασιλεύει» στο υδροκέφαλο ελληνικό δημόσιο.