H Credit Suisse, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, θα εμφανίσουν ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 όταν ανακοινώσουν αποτελέσματα αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η Credit Suisse που ταλαιπωρείται από σειρά σκανδάλων προειδοποίησε την αγορά την Τρίτη, αποδίδοντας το ζημιογόνο τρίμηνο σε νομικά έξοδα και χαμηλότερα έσοδα από εργασίες διαχείρισης περιουσίας και από το trading.
H ελβετική τράπεζα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο το σχέδιο της να επικεντρωθεί στις υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου και να χαλιναγωγήσει τη διεύθυνση επενδυτικής τραπεζικής στην προσπάθεια της να αλλάξει την κουλτούρα του ομίλου που της κόστισε δισεκατομμύρια. Ο τομέας επενδυτικής τραπεζικής ήταν ζημιογόνος το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ενώ ο τομέας διαχείρισης περιουσίας είδε μείωση του ενεργητικού που διαχειρίζεται.
Τα αποτελέσματα της Credit Suisse θα επιβαρυνθούν από νομικά έξοδα 500 εκατ. ελβετικών φράγκων για να βάλει τέλος σε υποθέσεις που σχετίζονται με την επενδυτική της τράπεζα και οι ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο θα ανέλθουν στα 1,6 δισ. φράγκα, γύρω στα 1,75 δισ. δολάρια.
Ο τραπεζικός όμιλος προσπαθεί να γυρίσει σελίδα μετά από σειρά σκανδάλων και να αλλάξει την κουλτούρα της διαχείρισης ρίσκου, προσπάθεια όμως που κινδυνεύει να οπισθοδρομήσει μετά την ξαφνική αποχώρηση του νέου προέδρου του διοικητικού της συμβουλίου μόλις εννέα μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων.
Ο Antonio Horta-Osorio που ανέλαβε πρόεδρος της Credit Suisse τον περυσινό Απρίλιο από την Lloyds Bank εγκατέλειψε το πόστο όταν βρέθηκε να παραβιάζει κανόνες καραντίνας που σχετίζονταν με την πανδημία COVID-19.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα της μικρότερης όρεξης για ρίσκο και της εξόδου από τις υπηρεσίες του prime brokerage. Οι επενδυτές και οι αναλυτές περιμένουν να δουν πως τελικά θα επηρεαστούν οι πελατειακές σχέσεις του ομίλου μετά από δύο μεγάλα σκάνδαλα τον Μάρτιο του 2021.
Στο εννεάμηνο του 2021 η Credit Suisse είχε καταφέρει καθαρά κέρδη 435 εκατ. φράγκων, μειωμένα 86% από την ίδια περίοδο το 2020.
Η Deutsche Bank επίσης αναμένεται να διακόψει το σερί κερδοφορίας το τέταρτο τρίμηνο όταν ανακοινώσει αποτελέσματα την Πέμπτη, λόγω χαμηλότερων εσόδων από δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.
Ένα ζημιογόνο τρίμηνο θα είναι οπισθοδρόμηση μετά από πέντε συνεχή κερδοφόρα τρίμηνα, την μεγαλύτερης διάρκειας περίοδο κερδοφορίας από το 2012 για την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Ωστόσο, οι ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα είναι μία σύντομη διακοπή στο σερί κερδοφορίας και όχι κάτι σοβαρότερο καθώς οι αναλυτές προβλέπουν κέρδη για ολόκληρο το 2022 και το 2023.
Η επιστροφή της Deutsche σε κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα είναι αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των 9 δις ευρώ που ξεκίνησε ο διευθύνων σύμβουλος Christian Sewing το 2019. Ο όμιλος είχε ζημιές δισεκατομμυρίων την προηγούμενη δεκαετία.
Η νέα στρατηγική του Sewing ήταν να μειώσει την εξάρτηση της Deutsche από την επενδυτική τραπεζική και την μεταβλητότητα των εσόδων που απέφερε. Όμως, τα τελευταία τρίμηνα η διεύθυνση αυτή ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός εσόδων, συμβάλλοντας γύρω στο 40% των συνολικών εσόδων του ομίλου.
Στο τέταρτο τρίμηνο η τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει καθαρές ζημιές γύρω στα 130 εκατ. ευρώ από κέρδη 51 εκατ. το ίδιο τρίμηνο το 2020. Τα συνολικά έσοδα προβλέπονται μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση.
Η φετινή χρονιά θα είναι σημαντική για την Deutsche Βank γιατί θα πρέπει να ικανοποιήσει τους στόχους που έθεσε το 2019. Τον Μάρτιο η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει νέους στόχους για τα επόμενα χρόνια.