Γιατί το ΔΝΤ «κονταίνει» την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Γιατί το ΔΝΤ «κονταίνει» την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέβασε την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, βλέποντας θετικότερες προοπτικές στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, και ταχύτερη της αναμενόμενης αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Στη νέα τριμηνιαία του έκθεση (World Economic Outlook) το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2024, ελαφρώς υψηλότερο από το 2,9% που έβλεπε τον Οκτώβριο. Η εκτίμηση του για το 2025 παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,2%.

Η σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές περικοπές σε ορισμένες χώρες είναι μεταξύ των λόγων που η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη απ' ό,τι στις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία COVID-19, όταν έφτανε το 3,8% κατά μέσο όρο.

Στις ΗΠΑ το ΔΝΤ ανέβασε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 2,1% από 1,5% πριν λόγω της υψηλότερης της αναμενόμενης κατανάλωσης. Ωστόσο, θα είναι μια επιβράδυνση από το 2,5% που έπιασε η ανάπτυξη το 2023 στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, λόγω της καθυστερημένης επίπτωσης των επιτοκιακών αυξήσεων της Fed, των υψηλότερων της τελευταίας 20ετίας.

Αντίθετα, στην ευρωζώνη το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 0,9% από 1,2% πριν. Εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα αυξήσουν την κατανάλωσή τους, καθώς οι επιπτώσεις της ανόδου των τιμών ενέργειας «ξεθωριάζουν». Η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 1,7% το 2025.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης το ΔΝΤ βλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% φέτος, αντί για 0,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Η αργή ανάκαμψη της Γερμανίας αποτελεί και από τους βασικούς λόγους της καθοδικής αναθεώρησης του ΔΝΤ σχετικά με την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Κίνα το 2024 ανέβηκε στο 4,6% από 4,2% πριν, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες για την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Η Ινδία εκτιμάται ότι θα είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου φέτος, με ρυθμό 6,5% από 6,3% πριν.

Όπως επισημαίνει στην έκθεση του ΔΝΤ ο επικεφαλής οικονομολόγος Pierre-Olivier Gourinchas, ενώ είναι ορατή η απαλή προσγείωση της οικονομίας, το παγκόσμιο εμπόριο και η ανάπτυξη παραμένουν κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταθερά και την ανάπτυξη να διατηρείται. Η πιθανότητα για μια απαλή προσγείωση έχει αυξηθεί, είμαστε πολύ μακριά από ένα σενάριο παγκόσμιας ύφεσης» αναφέρει ο αναλυτής.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι επιμένουν, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και άνοδο των τιμών εμπορευμάτων.

Οι καθυστερήσεις στις δημοσιονομικές περικοπές φέτος, τη χρονιά με τις περισσότερες εκλογές στην ιστορία, μπορεί να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα αλλά και τον πληθωρισμό.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,6% κατά μέσο όρο και ότι θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2,0% των κεντρικών τραπεζών το 2025. Αντίθετα, στις αναδυόμενες οικονομίες ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 8,1% κατά μέσο όρο το 2024 για να υποχωρήσει στο 6% το 2025.

Για τις τιμές πετρελαίου προβλέπει πτώση 2,3% φέτος, μεγαλύτερη από τη διόρθωση του 0,7% που προέβλεπε τον Οκτώβριο και θεωρεί ότι οι τιμές θα πέσουν 4,8% τον επόμενο χρόνο. 

Η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αλλά «δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».