Η φτωχή συγκομιδή του καρπού της ελιάς λόγω κακών καιρικών συνθηκών σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα οδήγησαν την τιμή του ελαιολάδου στα ύψη, σημειώνει το Bloomberg.
Με άλλα λόγια στην περίπτωση της τιμής του ελαιόλαδου σίγουρα φταίει "ο κακός μας ο καιρός". Συγκεκριμένα, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το 2016 στις τρεις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες παγκοσμίως (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής, οδηγώντας σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Bloοmbreg η τιμή του ελαιολάδου έχει πάρει για τα καλά την ανηφόρα, κάτι που έχουν ήδη νιώσει στις τσέπες τους οι Ευρωπαίοι καταναλωτές
Η τιμή για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά 30% από τον περασμένο Οκτώβριο, στα € 5,75 το κιλό, ενώ στην Ισπανία η αύξηση αγγίζει το 10%, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, το οποίο έχει την έδρα του στη Μαδρίτη. Μάλιστα, οι αναλυτές του ινστιτούτου Mintec στην Αγγλία βλέπουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.
Οι “τσουχτερές” τιμές έγιναν περισσότερο αισθητές στη Βρετανία, επισημαίνει το Bloomberg, και αυτό γιατί στην περιορισμένη παραγωγή ήρθε να προστεθεί και η απόφαση για Brexit, εξέλιξη που οδήγησε σε πτώση τη στερλίνας. Σαν αποτέλεσμα η τιμή του ελαιολάδου είναι στο υψηλότερο σημείο εδώ και επτά χρόνια. Ήδη διάσημος σεφ που διατηρεί αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων στο Λονδίνο θα κλείσει τα έξι από αυτά καθώς η πτώση της τιμής της στερλίνας έχει εκτοξεύσει το κόστος τόσο του ελαιόλαδου όσο και των πρώτων υλών γενικότερα. “Πρακτικά, η τιμή ενός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου καλής ποιότητας, κοστολογείται πλέον με το κουταλάκι, όπως το χαβιάρι και το φουα γκρα”, δήλωσε στο Bloomberg.
Το γεγονός παραμένει ένα: το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες, όμως, την τελευταία χρονιά ήταν τόσο άσχημες ώστε η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 8% τη φετινή περίοδο.
Ο ζεστός, αποπνικτικός καιρός στην Ιταλία βοήθησε την ανάπτυξη εντόμων και βακτηρίων που κατέστρεψαν τη συγκομιδή σε αμέτρητους ελαιώνες. Έτσι, η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να καταποντιστεί έως και 50% τη φετινή περίοδο. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα η ασυνήθιστη ζέστη της περασμένης άνοιξης θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 25%. Τέλος, οι πλημμύρες στην Ανδαλουσία, την κύρια ελαιοπαραγωγό περιοχή της Ισπανίας, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της συγκομιδής.
Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη “εχθρό”: την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, γεγονός που οδήγησε του Ισπανούς παραγωγούς να στραγγίξουν τα αποθέματά τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αυξημένες παραγγελίες για εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς την αγορά των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν πάνω από 300.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων προέρχεται από την Ιταλία και την Ισπανία. Όμως οι καταναλωτές των ΗΠΑ μέχρι στιγμής απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές, χάρη σε ένα ισχυρότερο δολάριο.
''Ετσι για τους καταναλωτές στην Ευρώπη - στην οποία ανήκουν οι τρεις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγοί χώρες στον κόσμο – βρίσκονται αντιμέτωποι με το παράδοξο φαινόμενο να πληρώνουν το ελαιόλαδο σχεδόν ως είδος πολυτελείας.
Φωτό: SOOC
Διαβάστε ακόμα:
- FT: Αισθητός στην Ευρώπη ο αντίκτυπος από την κρίση στο ελαιόλαδο
- Δημήτρης Κουρέτας: Να μιλήσουμε για το λάδι μας