Τα trustee πριν από έναν αιώνα ήταν ήδη μία τάση στις ΗΠΑ. Εύποροι Αμερικάνοι άφηναν τη διαχείριση της περιουσίας τους σε ειδικούς καταπιστευματοδόχους, οι οποίοι τα επένδυαν και εξασφάλιζαν ένα σταθερό υψηλό εισόδημα για τους ιδιοκτήτες του trustee. Οι πρώτες επενδύσεις του Massachusetts Investment Fund (MFS) ήταν στις υποδομές που αναπτύσσονταν ραγδαία στις ΗΠΑ, δηλαδή στο ηλεκτρικό δίκτυο και σε σιδηροδρομικές γραμμές.
Τα χρόνια πέρασαν, οι καταπιστευματοδόχοι αυξήθηκαν και πλέον το fund είναι από τα πιο γνωστά της αγοράς, με assets πάνω από 500 δις. δολάρια. Το MFS κρατά χαμηλό προφίλ και αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητα, άλλωστε για τη χώρα μας δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί σε ΜΜΕ. Ο λόγος είναι πως διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών επώνυμων επενδυτών, οι οποίοι δεν επιθυμούν τα φώτα της δημοσιότητας. Γιατί όμως επένδυσε στον ΟΤΕ, αυξάνοντας το ποσοστό του σε 5%; Πηγές από τα κεντρικά των ΗΠΑ αναφέρουν πως «επενδύουμε σε μετοχές που έχουν προοπτική σε όλο τον κόσμο. Γενικότερα επειδή είμαστε fund που διαχειρίζεται εντολές ιδιωτών, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες».
Το fund δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος, με την Annalisa Piazza, Fixed –Income Research Analysti της MFS να δηλώνει πως «το ελληνικό χρέος παραμένει ελκυστικό, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Η κυβέρνηση δείχνει να είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμιστικές πολιτικές και η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει αρκετά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που αν συνδυαστεί με τις μεταρρυθμίσεις, δίνει θετικό outlook για τους επόμενους 12-24 μήνες». Βέβαια, οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία δεν έχουν φύγει από το τραπέζι με την κ.Piazza να εξηγεί πως «υπάρχουν ρίσκα γύρω από το τρίτο κύμα του κορονοϊού, ωστόσο προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα προκειμένου να ανοίξει ο τουρισμός από τα μέσα Μαΐου. Κάτι που σημαίνει πως εφόσον ο τουρισμός ανακάμψει θα υπάρξει και μεγαλύτερη ανάκαμψη στη χώρα».
Σχετικά με την ύφεση που καταγράφηκε στην ελληνική οικονομία το 2020, η ίδια παρατηρεί πως «ήταν λιγότερο δραματική από αυτήν που ανέμεναν οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές. Οι προβλέψεις έκανα λόγο για ύφεση 9,5-10%, κάτι που διαψεύστηκε καθώς η χώρα κατέγραψε ύφεση 8,2%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους παρά τα σκληρά μέτρα lockdown η κατανάλωση «έτρεξε», ενώ το ίδιο συνέβη και τους μήνες που η αγορά ήταν ανοιχτή».
Τι προβλέπει το γνωστό fund για το 2021; «Κοιτώντας μπροστά το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί 4% το 2021, με την ανάκαμψη να ξεκινά το β’εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και κυρίως το άνοιγμα του τουρισμού θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη» εξηγεί η Αnnalista Piazza, η οποία προσθέτει πως «τα spread είναι λίγο πιο πάνω από το κατώτατο επίπεδο, ενώ η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Η σχετική σταθερότητα και η σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως το 2021 θα είναι αρκετά διαφορετικό από το 2020, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι διακυμάνσεις. Η συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων αποτελεί έναν ακόμη κλάδο που θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο».
Ποια η πρόκληση για τη χώρα μας; «Πρέπει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να εκπέμψει μήνυμα σταθερότητας η χώρα, να διασφαλίσει θετικές ταμειακές ροές και να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις, ενώ τα προγράμματα της ΕΚΤ θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη», καταλήγει η κ.Piazza.
Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις στελέχους, ενός από τα μεγαλύτερα funds διεθνώς, η χώρα μας φαίνεται πως κάνει «comeback» στις αγορές και «κλείνει το μάτι» σε επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν μια οικονομία που προσπαθεί με μεταρρυθμίσεις και στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς να σταθεί στα πόδια της. Η χώρα μας έχει ανέβει επίπεδο και από το «μαύρο πρόβατο» των αγορών, γράφει σταθερά και συντονισμένα το δικό της «growth story».