Η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπρεντ πήρε ξανά την ανηφόρα, έσπασε το φράγμα των 86 δολαρίων και οι ανατιμήσεις στα πρατήρια είναι ήδη εμφανείς. Η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου κινείται σταθερά πάνω από τα 33-34 ευρώ εγκαταλείποντας τα χαμηλά των 25 ευρώ της προηγούμενης περιόδου.
Η τιμή χονδρικής του ρεύματος, αφού άγγιξε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούνιο οδηγώντας στις σημερινές ανακοινώσεις των αυξήσεων στα τιμολόγια λιανικής του ρεύματος, επιμένει ανοδικά και στο πρώτο διήμερο του Ιουλίου έφτιαξε ήδη μια μέση τιμή 127 ευρώ, δείγμα ότι μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα.
Τα μηνύματα είναι σαφή: ουδείς μπορεί να δηλώνει ήσυχος όσον αφορά στην πορεία των τιμών των ενεργειακών προϊόντων ειδικά τώρα που μπαίνουμε στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου.
Σαν το τέρας που κόβεις ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν άλλα δύο η ακρίβεια, αποδεικνύει ότι συνιστά το πρόβλημα που δεν θα αντιμετωπιστεί εύκολα συνεχίζοντας να προκαλεί φθορά στις κυβερνήσεις όλων των χωρών και φυσικά και στην ελληνική. Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην τροπολογία που παρατείνει την περίοδο εφαρμογής σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και θεσπίζει ακόμη βαρύτερα πρόστιμα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, έρχονται να φουντώσουν οι ανησυχίες για τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.
Στο «μέτωπο» του ηλεκτρικού ρεύματος, η χθεσινοβραδινή είδηση δεν είχε να κάνει μόνο με τις μεταβολές στα «πράσινα» τιμολόγια στα οποία έχουν εγγραφεί οι 9 στους 10 καταναλωτές αλλά και στα «μπλέ». Από 1η Ιουλίου, ο βασικός πάροχος αποφάσισε να ακριβύνει κατά 15% το «κόστος» του καταφυγίου προσθέτοντας περίπου 2 λεπτά στο κόστος της κάθε κιλοβατώρας και κάνοντας ακόμη πιο μεγάλο το δίλημμα των νοικοκυριών: κλειδώνω ή δεν κλειδώνω την τιμή χονδρικής του ρεύματος.
Μέσα στο καλοκαίρι, η βενζίνη θα κοστίζει και πάλι πάνω από 1,9 ευρώ το λίτρο στα περισσότερα πρατήρια της χώρας, θα πολλαπλασιαστούν και πάλι οι περιοχές όπου η αμόλυβδη θα κοστίζει πάνω από δύο ευρώ, ενώ δύσκολα θα βρίσκει ο καταναλωτής τιμή κιλοβατώρας κάτω από 13-14 λεπτά τώρα που οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνουν παράλληλα με τον υδράργυρο στο θερμόμετρο.
Πώς θα αποτυπωθούν όλα αυτά στον πληθωρισμό; Θα του δούμε. Το βέβαιο είναι ότι η ενέργεια δεν θα αποτελέσει τουλάχιστον για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το «δεκανίκι» που κρατούσε τον πληθωρισμό χαμηλά καθώς οι ανατιμήσεις είναι ήδη αισθητές.