Γιατί «φουντώνουν» τα σενάρια για τις τραπεζικές διοικήσεις

Γιατί «φουντώνουν» τα σενάρια για τις τραπεζικές διοικήσεις

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τα εξειδικευμένα στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων στελέχη, είναι αυτά που θα... ξεχωρίζουν στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανασυγκρότησης, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τις επιταγές του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, στις ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη σημειωθεί τόσο αποχωρήσεις όσο και προσθήκες στελεχών, με κύριο γνώμονα την εξειδίκευσή τους στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αλλαγές στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις.

Η δεδομένη επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου από την Τρ. Πειραιώς – με τις πληροφορίες να θέλουν τις ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες - και οι φημολογούμενες αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις για την Εθνική Τράπεζα και την Attica Bank αρκούν για να... φουντώσει η σεναριολογία για τα τραπεζικά στελέχη που θα δουν την πόρτα της εξόδου. Το ρόλο της έπαιξε και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των τραπεζικών στελεχών από την συμβουλευτική εταιρεία Spencer Stuart για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πριν από λίγες ημέρες, το ΤΧΣ ενημέρωσε τις τράπεζες για το συνολικό πλαίσιο των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν τα μέλη των δ.σ. και των επιτροπών αμοιβών, εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνου. Στην επιστολή του ΤΧΣ, καθίσταται σαφές ότι στην επιλογή των νέων μελών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ικανότητά τους να συμβάλλουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Τη ίδια ώρα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο δίνει περιθώριο στις τράπεζες να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όχι το τέλος Ιουλίου όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Έτσι κλείνει μία διαδικασία που έφερε στην επιφάνεια τις λεπτές ισορροπίες που υφίστανται λόγω των μετοχικών ανακατατάξεων, της εμπλοκής του ΤΧΣ και της στενότερης εποπτείας από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ.

Η αξιολόγηση διενεργήθηκε με βάσει τις διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ενώ πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν οι όποιες αλλαγές για να περιοριστεί ο αριθμός των αποχωρήσεων.

Από την έναρξη της διαδικασίας, οι αυστηρές απαιτήσεις του SSM για την προϋπηρεσία των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των προέδρων των διαφόρων επιτροπών, προκάλεσαν αντιδράσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο απόλυτος κυρίαρχος στην υπόθεση είναι η ΕΚΤ. Αυτή θέτει τους κανόνες και αυτή αποφασίζει για τις αλλαγές. Άρα, όσο και αν ορισμένοι θέλουν την κυβέρνηση να έχει ζητήσει είτε εξαιρέσεις είτε την «προσαρμογή» συγκεκριμένων κριτηρίων, είναι στη διακριτική ευχέρεια της κεντρικής τράπεζας να δώσει το πράσινο φως.

Οι ξένοι ιδιώτες μέτοχοι που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν ήδη τοποθετήσει άτομα εμπιστοσύνης με μεγάλη εμπειρία που πληρούν τα κριτήρια του νόμου.

Εκπρόσωποι ξένων μετόχων και νέα μέλη

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Alexander Z. Blades που εκπροσωπεί την Paulson & Co, στο διοικητικό συμβούλιο της Τρ. Πειραιώς. Ο κ. Blades έχει εκτεταμένη εμπειρία στη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ομολόγων, στις εταιρικές ανακεφαλαιοποιήσεις και στις δικαστικές και εξωδικαστικές αναδιαρθρώσεις. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, ανέλαβαν θέσεις ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους οι Arne Berggren και Karel De Boeck, μετά την αποχώρηση των Α. Αθανασίου και Π. Παππά.

Στην Eurobank, έχουν ήδη τοποθετηθεί τέσσερα στελέχη που εκπροσωπούν τους βασικούς ιδιώτες μετόχους: δύο στελέχη που συνδέονται με την Fairfax του Prem Watsa, ένα στέλεχος που συνδέεται με την Brookfield Asset Management και ένα στέλεχος της WL Ross & Co.

Πιο αναλυτικά, θέση μη εκτελεστικού συμβούλου καταλαμβάνει ο Wade Sebastian Burton, ανώτατο διοικητικό στέλεχος, Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου και μέλος της Eπιτροπής Επενδύσεων της Hamblin Watsa Investment Counsel, μιας 100% θυγατρικής της Fairfax Financial Holdings Limited. Έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων. Θέση μη εκτελεστικού ανεξάρτητου συμβούλου καταλαμβάνει ο Bradley Paul Martin, ανώτατο διοικητικό στέλεχος Στρατηγικών Επενδύσεων της Fairfax.

Θέση μη εκτελεστικού ανεξάρτητου συμβούλου καταλαμβάνει ο Jon Steven Haick, Senior Managing Partner στην Brookfield Asset Management Inc., Global Asset Manager και Επικεφαλής της Brookfield Europe με έδρα το Λονδίνο.  Η εξειδίκευσή του θεωρείται ότι είναι οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και η χρηματοδότηση επιχειρήσεων.  Επίσης μη εκτελεστικός ανεξάρτητος σύμβουλος είναι και ο Stephen L. Johnson, διευθυντικό στέλεχος της WL Ross & Co. LLC, υπεύθυνος για την εξεύρεση και την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε μετοχές σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων.

Στην Alpha Bank το νεότερο μη εκτελεστικό ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Βέλγος Jan A. Vanhevel, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα Liikanen με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Μάιο του 2014 θέσεις μη εκτελεστικών ανεξάρτητων μελών έχουν αναλάβει οι Ibrahim S. Dabdoub και Shahzad A. Shahbaz. Ο πρώτος είναι επενδυτικός σύμβουλος της Al Mirqab Holding και ο δεύτερος αντιπρόεδρος της International Bank of Qatar και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του International Institute of Finance.

Στην Εθνική Τράπεζα κυριαρχεί η φημολογία γύρω από την παραμονή ή αποχώρηση της προέδρου του ομίλου κ. Λούκας Κατσέλη. Στα τέλη Μαΐου, το διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη τους Kurt Geiger και Mike Aynsley.

Ο K. Geiger έχει πείρα άνω των 40 ετών στα διεθνή χρηματοοικονομικά κατέχοντας ανώτερες θέσεις στις Chase Manahatan, HSBC και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σήμερα είναι Πρόεδρος της εταιρείας Alpha Associates στην Ελβετία (εξειδικευμένο Fund of Fund που επικεντρώνεται στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) ενώ επίσης συμμετέχει ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Raiffeisen International στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Mike Aynsley έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Irish Bank Resolution Corporation, ενώ έχει εργαστεί και διεθνείς οργανισμούς, όπως η ANZ Bank και η National Bank of New Zealand, η Deloitte και η National Australia Bank.

Αλλαγές αναμένονται και στην Attica Bank, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου θα αφορά στην αποχώρηση τόσο του προέδρου κ. Ιωάννη Γαμβρίλη όσο και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Αλέξανδρου Αντωνόπουλου.

Διαβάστε ακόμα:

- Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στα NPLs οι διοικητικές αλλαγές