Του Θανάση Παπαδή
Χθες ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι την προσεχή Παρασκευή στην συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα θέσει επισήμως το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έθεσε ως βασικό στόχο να αποπληρώσει άμεσα τα ακριβά δάνεια. Ωστόσο προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει οι άλλοι δανειστές (οι Ευρωπαίοι) να ανάψουν το πράσινο φως, κάτι που όπως θυμόμαστε όλοι δεν έπραξαν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όμως δεν προχώρησε και αυτό διότι ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του μπροστά στον πανικό της επερχόμενης εκλογικής ήττας άρχισαν τις παροχές, χωρίς ενημέρωση και συμφωνία με τους δανειστές. Απόρροια αυτών να διαμηνύσουν στην τότε κυβέρνηση, ότι πιθανό αίτημα θα τύχει απόρριψης από το Eurogroup.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή κινήθηκε συστηματικά και μεθοδικά έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας και επίσης να εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις για την αποδοχή του αιτήματος πρόωρης εξόφλησης του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν – κατ΄ αρχήν - το αίτημα και πλέον απομένουν τα τυπικά ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή.
Το ελληνικό δημόσιο κερδίζει περίπου 75 εκατ. το χρόνο, δεδομένου ότι τα εν λόγω δάνεια, περίπου 3 δισ ευρώ, έχουν μέσο επιτόκιο 5,13%, την ώρα μάλιστα που το τρέχον κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για 10 χρόνια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν υπερβαίνουν το 1,6%. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς με την κίνηση αυτή βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων της αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
Έξοδος στις αγορές;
Στο μεταξύ η μεγάλη αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, κάτω από τα επίπεδα του 1,6%, έχει ανοίξει μία συζήτηση για το αν και κατά πόσο θα πρέπει να χώρα να επιχειρήσει την ολική επαναφορά στις αγορές ταχύτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Ο πρωθυπουργός χθες το άφησε ανοικτό από την ΔΕΘ.
Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνουν να βιάζονται. Θέλουν πρώτα να ολοκληρωθεί η επικείμενη αξιολόγηση, επιτυχώς και γρήγορα και εν συνεχεία να δουν το ζήτημα. Παράλληλα θα ήθελαν να έχουν στα χέρια τους και μία αναβάθμιση από κάποιον οίκο αξιολόγησης.
Για να συμβεί όμως αυτό εκτός των άλλων θα πρέπει να γίνουν βήματα και στο κομμάτι τράπεζες, που οι ξένοι επενδυτές δίνουν μεγάλο βάρος. Και τι είναι αυτό; ένα σύστημα ενεργούς διαχείρισης των κόκκινων δανείων και επιστροφή καταθέσεων μετά την άρση των capital control.
Χωρίς να αποκλειστεί τίποτε, στον ΟΔΔΗΧ έχουν μάτια και αυτιά ανοικτά προκειμένου να εκμεταλλευτούν την όποια ευκαιρία παρουσιαστεί, με κάποια νέα έκδοση ή κάποια ανταλλαγή ομολόγων.