Έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Mytilineos, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αφού αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον του Ομίλου, στην ενεργειακή κρίση, καθώς και στην είσοδο της μετοχής στον δείκτη MSCI, πήρε δημόσια θέση για τα «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη», που υιοθετήθηκαν με μεγάλη ευκολία από όλο το πολιτικό φάσμα. Και ίσως να έγινε δυσάρεστος, ωστόσο ορθά σήκωσε ένα ανάχωμα, απέναντι στις λαϊκίστικες φωνές που επιχειρούν να απαξιώσουν ένα ολόκληρο επιχειρηματικό κλάδο που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, δίνοντας ταυτόχρονα δύο μάχες. Αυτήν απέναντι στην ενεργειακή κρίση και αυτήν για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Οι λαϊκίστικες φωνές ξεκίνησαν από το συνέδριο του Σύριζα, όπου ο ενεργειακός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να κατοχυρώσει τη θέση του στο κομματικά δρώμενα, έθιξε το θέμα της ακριβής ενέργειας, που απασχολεί τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά. Στην εισήγηση του είχε καταγγείλει την κυβέρνηση και τις ανεξάρτητες αρχές, ότι μέχρι και τον Απρίλιο δε γνώριζαν «τα κέρδη ή υπερκέρδη» υπήρχαν. Και όπως ανέφερε, δε μιλούσε για «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη που θα μπορούσαν να είναι και νομότυπα», αλλά και για «ενδεχόμενα παράνομα κέρδη», που προκύπτουν από «εναρμονισμένες πρακτικές» και από «παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού».
Μάλιστα για μην αναλάβει την ευθύνη όσων κατήγγειλε, είπε ότι αυτά, τα «καταγγέλλουν οι παράγοντες της αγοράς». Οι παράγοντες της αγοράς λοιπόν και όχι το στέλεχος του Σύριζα, «καταγγέλλουν» ότι η αγορά είναι ρηχή, ότι δεν υπάρχει έλεγχος, γεγονός που ευνοεί τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εναρμονισμένων πρακτικών.
Εξαιρετικά! Αντί να περιγραφεί η κατάσταση και να αναλυθεί το παζλ της ενεργειακής κρίσης, επελέγη από τον Σύριζα, η δαιμονοποίηση των εταιρειών ενέργειας με τη χρήση λέξεων και εκφράσεων, που υποδαυλίζουν το θυμικό και ενεργοποιούν το «κίνημα αγανάκτησης».
Απέδειξε ο εισηγητής του Σύριζα την ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών των εταιρειών, που παράγουν ενέργεια; Όχι. Απέδειξε την ύπαρξη παραβιάσεων των κανόνων του ανταγωνισμού; Όχι. Εντόπισε ενδεχόμενα παράνομα κέρδη; Ούτε.
Ωστόσο, το πολιτικό «μήνυμα» πέρασε. Και όχι μόνο πέρασε, αλλά υιοθετήθηκε λίγο πολύ, από όλο το πολιτικό φάσμα. Έτσι ακόμα και σήμερα διαβάζουμε και ακούμε για υπερκέρδη και κερδοσκοπία στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πραγματικό ερώτημα, είναι το εάν τηρήθηκε ή όχι, το υπάρχον “target model”. Εάν τηρήθηκε, δεν τίθεται θέμα υπερκερδών ή ουρανοκατέβατων κερδών. Και τηρήθηκε κατά 100%. Επίσης, από πουθενά δεν προκύπτει η χρήση πρακτικών και μεθοδεύσεων, που απέφεραν αθέμιτα κέρδη.
Οπότε το ακόλουθο τμήμα της ομιλίας του Ευάγγελου Μυτιληναίου στη γενική συνέλευση των μετόχων, που ήρθε σαν απάντηση στις «πολιτικές και κοινωνικές αιτιάσεις», για καταστρατήγηση των κανόνων της αγοράς, ήταν απόλυτα δικαιολογημένο.
«Είμαστε μια εταιρεία που δουλεύει ανταγωνιστικά, με εξαιρετικά στελέχη και μπορεί να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό. Αυτό στις οικονομίες της Δύσης, δεν λέγεται αισχροκέρδεια και υπερκέρδη. Αν το θέμα τεθεί να συνεισφέρουν όσοι μπορούν, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά να σου λένε "φέρε αυτά που έκλεψες", δεν το παραδέχομαι και δεν πρόκειται να το αποδεχθώ ποτέ».