Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας αυξάνεται. Οι πληρότητες για τον Αύγουστο σε ορισμένες περιοχές αγγίζουν το 100%. Την ίδια στιγμή τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού είναι ενθαρρυντικά, καθώς η αντιπαραβολή της πορείας των φετινών τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων έναντι των περσινών, δείχνουν σημαντική ανάκτηση των κεκτημένων του 2019.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, της Eurostat και τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας ο φετινός Ιούνιος ανέκτησε το ένα τρίτο του επιπέδου του 2019, έναντι ποσοστού ανάκτησης μόλις 3% το 2020. Ο Ιούλιος δε φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα δύο τρίτα του επιπέδου 2019, έναντι 29% τον περσινό Ιούλιο. Όπως εκτιμά η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη της η φετινή τουριστική σεζόν μπορεί να κλείσει με ανάκτηση των εσόδων έως και 50% του 2019.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις βρίσκονται εντός των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 40 - 50% των τουριστικών εσόδων του 2019, ωστόσο όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι πρέπει να μην υπάρχουν νέα περιοριστικά μέτρα ταξιδιών συνέπεια της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Εν ολίγοις και η φετινή τουριστική σεζόν καθορίζεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημικής κρίσης.
«Δεν πρόκειται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι αφίξεις των Αμερικάνων και των Ισραηλινών»
Tην ίδια στιγμή η αγορά έχει να αντιμετωπίσει την ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που ανακόπτουν τη θετική ψυχολογία που επικρατεί. Ωστόσο παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως δεν πρόκειται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι αφίξεις των Αμερικάνων και των Ισραηλινών, καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη κάνει κρατήσεις. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που υπάρξουν ακυρώσεις, αυτές δεν θα είναι σημαντικές, ενώ ορισμένες μόνο περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν.
Αμφίσημα μηνύματα από τη Βρετανία
Τα μηνύματα από τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας, τη Βρετανία, είναι αμφίσημα. Από τη μία η βρετανική κυβέρνηση δεν αναβάθμισε την Ελλάδα εντάσσοντάς την στην πράσινη λίστα, αντίθετα με τη Γαλλία, ωστόσο δεν δημιουργήθηκε η περιβόητη «black list». Υπενθυμίζεται πως όσες χώρες εντάσσονταν στη λίστα αυτή θα είχαν αρνητικές συστάσεις, με την εγκατάλειψη αυτής της ιδέας να θεωρείται θετική για τον ελληνικό τουρισμό.