Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και στην αγορά προιόντων χρειάζεται η ελληνική οικονομία προκειμένου να ανακάμψει, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία.
Ο κ. Γκουρία σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει επιφέρει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις και είναι καιρός να γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προιόντων και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.
Και για να το πετύχει αυτό είναι απαραίτητο να μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων ή των ολιγοπωλίων, τον όγκο των ρυθμίσεων καθώς και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ η εφαρμογή των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά αγαθών μπορεί να τονώσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 4,4% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η άρση των υπερβολικών ρυθμιστικών κανόνων, που λειτουργούν ως εμπόδια στο επιχειρείν και κρατούν ψηλά τις τιμές, μπορεί να αυξήσει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σημειώνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.
Ακόμη εκτιμά πως το άνοιγμα της αγοράς σε κομβικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας πιο θελκτική για άμεσες ξένες επενδύσεις και να αυξήσει τις εξαγωγές, με άμεσα οφέλη τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Ο κ. Γκουρία αναφέρεται και στα "κόκκινα" δάνεια, σημειώνοντας πως χρειάζεται να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα για να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων πιστώσεων.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα ξαναρχίσει η ροή χρήματος προς την πραγματική οικονομία.
Τέλος αναφορικά με το χρέος δηλώνει πως δεν είναι βιώσιμο και ελίναι ανάγκξη να ελαφρυνθεί ώστε να σταθεροποιηθεί η χώρα και να επιστρέψει σε δρόμο ανάπτυξης.