Όσοι θεωρείτε «παιχνίδι» την ενασχόληση με τις ισοτιμίες των νομισμάτων, δεν θα μείνετε ασυγκίνητοι μπροστά στην τέχνη του χρήματος. Η μεγαλύτερη σε αριθμό λαχνών δημοπρασία συλλεκτικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα, θα φιλοξενηθεί, για πρώτη φορά, λόγω όγκου το Σαββατοκύριακο 5 και 6/12, από τον οίκο Α. Καραμήτσος.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του ενδιαφέροντος από συλλέκτες σε παγκόσμιο επίπεδο για τα συλλεκτικά νομίσματα και χαρτονομίσματα. Τα ελληνικά νομίσματα και χαρτονομίσματα βρίσκονται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος συλλεκτών ανεξαρτήτου εθνικότητας από όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι τιμές ρεκόρ πωλήσεων έχουν επιτευχθεί τα προηγούμενα έτη.
Ο οίκος δημοπρασιών Α.Καραμήτσος διοργανώνει δημοπρασίες νομισμάτων και χαρτονομισμάτων περίπου ανά τρίμηνο. Το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία #671, η οποία λόγω της πανδημίας θα γίνει online και όχι σε φυσικό χώρο, όπως γινόταν ως τώρα. Είναι μια ιδιαίτερη δημοπρασία η οποία έχει ήδη εκατοντάδες συμμετοχές με προσφορές από όλο τον κόσμο. Ο λόγος της τεράστιας συμμετοχής είναι το μεγάλο εύρος των αντικειμένων που καλύπτουν όλο το φάσμα των συλλεκτών με μεγάλο εύρος οικονομικής δυνατότητας.
Η δημοπρασία ξεκινάει το Σάββατο στις 10:00 το πρωί και θα καλύψει όλα τα ελληνικά αντικείμενα της δημοπρασίας. Ως highlight της δημοπρασίας πρέπει να θεωρηθεί το νόμισμα των 50 Δραχμών του έτους 1876 του Βασιλέως Γεωργίου σε ακυκλοφόρητη κατάσταση (λαχνός 6113), από τα οποία κοπήκαν στο σύνολο εκείνη την εποχή 182 κομμάτια.
Αντίστοιχα, στην ενότητα των χαρτονομισμάτων ξεχωρίζει το χαρτονόμισμα των 100 Δραχμών του 1870 (λαχνός 6387) το οποίο πρόκειται για σπάνια ποικιλία στην υπογραφή του και ως σήμερα γνωρίζουμε 4 τεμάχια με αυτήν την ποικιλία.
Η δημοπρασία ξεκινάει με τα νομίσματα της περιόδου του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Στην ενότητα αυτή ξεχωρίζει ο αργυρός Φοίνικας του 1828 (λαχνός 6019) που επρόκειτο για την πρώτη νομισματική μονάδα της χώρας μας. Συνεχίζει με την ενότητα των νομισμάτων του Βασιλιά Όθωνα όπου ξεχωρίζει το αργυρό νόμισμα των 5 Δραχμών του 1833 (λαχνός 6063) σε μια σπάνια κατάσταση για νόμισμα της εποχής, το χάλκινο νόμισμα των 2 Λεπτών σε ακυκλοφόρητη κατάσταση (λαχνός 6072).
Κατόπιν περνάμε στην περίοδο του Βασιλιά Γεωργίου όπου ήδη αναφέραμε το νόμισμα που ξεχωρίζει. Οι επόμενες ενότητες αφορούν πιο κοινά νομίσματα όσο αναφορά την εύρεσή τους, σε εξαιρετικές όμως καταστάσεις, μέχρι που φτάνουμε στο Ευρώ και τις αναμνηστικές σειρές που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να εκδίδονται ετησίως. Κλείνοντας το κεφάλαιο των νομισμάτων, συναντάμε τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν στην Κρήτη και τα Ιόνια νησιά πριν την επίσημη τουλάχιστον ένταξή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί ξεχωρίζει το αργυρό νόμισμα των 5 Δραχμών του 1901 (λαχνός 6329) της Κρητικής Πολιτείας.
Η δημοπρασία θα συνεχιστεί στις 14:30 μετά από σύντομο μεσημεριανό διάλλειμα και θα ξεκινήσει από το κεφάλαιο των χαρτονομισμάτων και συγκεκριμένα με το πρώτο χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε μετά την επανάσταση, αξίας 100 Γροσίων (λαχνός 6385). Ακολουθεί η ενότητα των χαρτονομισμάτων που εκδόθηκαν από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ξεχωρίσαμε ήδη το ένα όμως υπάρχουν κι άλλα αξιοσημείωτα χαρτονομίσματα σε αυτή την ενότητα, όπως είναι το δοκίμιο των 25 Δραχμών του 1863-1867 (λαχνός 6386).
Η συγκεκριμένη δημοπρασία εμπεριέχει σε διάφορες ενότητες αρκετά χαρτονομίσματα που ξεχωρίζουν. Εάν έπρεπε να ξεχωρίσουμε λίγα, αυτά θα ήταν το χαρτονόμισμα των 100 Δραχμών του 1913 (λαχνός 6443) που εκδόθηκε από την Ιονική Τράπεζα και η επιταγή που εκδόθηκε από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος ύψους 3 δισεκατομμυρίων Δραχμών (λαχνός 6693), έπειτα της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ανακαλύψτε τα ενδιαφέροντα και σπάνια αντικείμενα που εμπεριέχονται στην δημοπρασία του οίκου Α. Καραμήτσος 671 εδώ.