Ανεξέλεγκτα κινούνται οι ενεργειακές τιμές προκαλώντας κραδασμούς σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, που παρακολουθούν κάθε μέρα τα κόστη στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Νέο limit up για τις χονδρεμπορικές τιμές στο ρεύμα, με ιστορικά υψηλά στα 204 ευρώ η μεγαβατώρα αύριο για την Ελλάδα και αύξηση 15% σε μια μέρα. Ακόμη χειρότερη η κατάσταση σε Ιταλία, Ισπανία. Ξεπέρασε τα 161 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στα διεθνή χρηματιστήρια, για να υποχωρήσει αργότερα στα 108 ευρώ, έχοντας αυξηθεί… 773% από την αρχή του χρόνου.
Τι σημαίνουν στην πράξη οι τιμές αυτές για τα προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου στο αέριο ; Είναι οι τιμές βάσει των οποίων τιμολογούνται οι ποσότητες που αγοράζουν οι εταιρείες για τις καταναλώσεις του επόμενου μήνα, και βάσει αυτών διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα. Τιμές 108 ευρώ η μεγαβατώρα στο ολλανδικό χρηματιστήριο για τα futures Νοεμβρίου, μεταφράζονται σε τιμές χονδρικής στο ρεύμα κοντά στα 250 ευρώ, και σε ασύλληπτες αυξήσεις στην λιανική.
Στην κυβέρνηση αναζητούν εναγωνίως νέους πόρους, χωρίς να τα έχουν ακόμη καταφέρει και δίχως προς ώρας να είναι κατι ανακοινώσιμο. Στις πηγές αναζήτησης, τα έσοδα των ρύπων, όπως και τα επιπλέον κεφάλαια που συγκεντρώνει ο ειδικός λογαριασμός για την πράσινη ενέργεια (ΕΛΑΠΕ) από τις υψηλότερες αποζημιώσεις των παραγωγών ΑΠΕ που λαμβάνουν από την αγορά.
Τα πράγματα αυτή τη στιγμή μοιάζουν εκτός ελέγχου, η συνοχή της ΕΕ διακυβεύεται και κάθε ημέρα που περνά η άσκηση αναχαίτισης των αυξήσεων δυσχεραίνει περισσότερο. Σήμερα συνεδρίασαν οι υπουργοί Ενέργειας των 27, ο Βλ. Πούτιν έκανε λόγο για υστερία και σύγχυση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, λέγοντας ότι κάποιοι κερδοσκοπούν πάνω στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, και ενώ ένα μπαράζ προτάσεων πέφτει στο τραπέζι για λήψη μέτρων τώρα.
Οι τιμές χονδρεμπορικής στο ρεύμα έτσι όπως πρόκειται να διαμορφωθούν αύριο στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Τα «καρφιά» για αμφιλεγόμενες πρακτικές του βασικού προμηθευτή αερίου της ΕΕ, δηλαδή της Ρωσίας. είναι συνεχή, ενώ χαρακτηριστικό είναι το κοινό «μέτωπο» πέντε υπουργών Οικονομικών (Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανία, Τσεχίας, Ρουμανίας) που σε ύφος κατεπείγοντος ζητούν μεταξύ άλλων δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, απεξάρτηση από Ρωσία, παρέμβαση στις τιμές CO2 και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.
Η ημερήσια πορεία της τιμής στο συμβόλαιο φυσικού αερίου παραδόσεως Νοεμβρίου, με βάση το δείκτη TTF (ολλανδικό χρηματιστήριο).
Επειδή όμως όλα αυτά ακούγονται «μακρινά», αυτό που περιμένουν οι πολίτες από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης και της 22ας Οκτωβρίου, είναι η λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα διευκολύνουν τα νοικοκυριά να ξεπεράσουν τον εξαιρετικά δύσκολο, όπως προδιαγράφεται, χειμώνα.
Η πορεία της τιμής στο συμβόλαιο φυσικού αερίου παραδόσεως Νοεμβρίου, με βάση το δείκτη TTF (ολλανδικό χρηματιστήριο), από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.
Σε αυτή τη φάση και χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση, το ΥΠΕΝ επιδίδεται σε ασκήσεις για τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν, με τα 200 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης να μοιάζουν πλέον με ασπιρίνη, μπροστά στο ράλι των τιμών χονδρικής που έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα 6% και τον τελευταίο χρόνο 114%.
Μεγάλη είναι η ανησυχία και στην ενεργειακή αγορά αφενός μπροστά στον κίνδυνο απώλειας πελατών και κατάρρευσης χαρτοφυλακίων που πήραν χρόνια για να κτισθούν, αφετέρου λόγω ανησυχίας διόγκωσης των ανεξόφλητων οφειλών, ακόμη και από συνεπείς πελάτες που θα δυσκολευθούν πολύ το φετινό χειμώνα μπροστά στην πρωτοφανή εκτίναξη τιμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρός αριθμός εταιρειών βρίσκεται ήδη στο κόκκινο, βλέποντας καθημερινά τις επισφάλειές τους να αυξάνονται με αποτέλεσμα, είτε να ετοιμάζονται για αύξηση κεφαλαίου, είτε να αναζητούν σωσίβιο αλλού, χωρίς να αποκλείονται εξαγορές.