Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό χώρο προχώρησε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων.
«Εμείς διαφωνούμε καταρχήν στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται τα υπερπλεονάσματα και θεωρούμε ότι είναι και αχρείαστα», τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σταϊκούρας.
Εξηγώντας γιατί η ΝΔ διαφωνεί, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Διότι, αν δείτε και από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, αυτά (τα υπερπλεονάσματα) οφείλονται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην εσωτερική στάση πληρωμών, τις κατασχέσεις, την κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη μη επιστροφή φόρων προς τους ιδιώτες». «Άρα», συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «μ'' αυτόν τον τρόπο, εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό χώρο».
Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο «προτείνοντας αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση μειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών, τους οποίους, όμως, η ίδια συνειδητά αύξησε. Συνεπώς, ναι, η ΝΔ συμφώνησε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση μ'' αυτόν τον τρόπο αποδέχθηκε και παραδέχθηκε ότι απέτυχε η μεταρρύθμιση του 2016». Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει «το ένα από τα δέκα που έχει πάρει από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών».
Ερωτηθείς για το αν το Brexit θα έχει επίπτωση στην Ευρωζώνη και κατ'' επέκταση στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «υπάρχουν μια σειρά από κινδύνους για την ελληνική οικονομία που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, δεν είναι το μόνο στοιχείο το Brexit», όπως «η πιθανή αύξηση της τιμής πετρελαίου, οι αναταράξεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα κράτη - μέλη, αλλά και διάφορες άλλες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με κλιματική αλλαγή, με την τεχνολογική επανάσταση».
«Αυτά», είπε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι στοιχεία που προβληματίζουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση στη χώρα. Αυτοί οι κίνδυνοι έρχονται να βρουν την ελληνική οικονομία σε μια εξαιρετικά κακή κατάσταση, κατάσταση, κατά την οποία η οικονομία σέρνεται στο τέλμα».
Για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, είπε πως «επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία, όπως αρχικώς είχε παρουσιαστεί, αλλά πλαίσιο συμφωνίας, όπως υποστηρίζει πλέον ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το οποίο μάλιστα με κυβερνητική ευθύνη ήταν απροετοίμαστο και πολιτικά καιροσκοπικό, διχάζοντας τους μητροπολίτες, ξεσηκώνοντας απλούς κληρικούς και δυναμιτίζοντας τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η ΝΔ εξαρχής δεν διαφωνεί με την ανάγκη αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, διαφωνεί όμως με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, μέσω της αιφνίδιας αλλαγής του τρόπου και της διαδικασίας μισθοδοσίας τους, ζήτημα που τους δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια».
Η ΝΔ διαφωνεί ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «με την κεκαλυμμένη επιδίωξη της κυβέρνησης διά της πλαγίας οδού να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, την ίδια στιγμή που οι κληρικοί θα συνεχίσουν να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας πρόσθετη επιβάρυνση στον Έλληνα φορολογούμενο».
Για το αυτοδιοικητικό τοπίο στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την ανακοίνωση της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου από τη ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «η ΝΔ έκανε μια επιλογή να υποστηρίξει τον κ. Ταχιάο, ο οποίος έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, έχει διατελέσει επί σειρά ετών όχι μόνο δημοτικός σύμβουλος, αλλά και αντιδήμαρχος».
Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, και ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι υποκινούνται από εθνικιστικούς κύκλους, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ είπε: «Προφανώς δεν έχει χώρο στα σχολεία, αλλά η ευαισθησία που εκφράζουν οι πολίτες, όπως την εκφράζουν, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και κυρίως να ακούγεται. Η κυβέρνηση αυτή προχώρησε ανεύθυνα σε μια εθνικά επιζήμια συμφωνία».
Φωτογραφία intime news