Χτυπούν τη ΔΕΗ για Ρουμανία, ψεύδονται για την εξαγορά στα Σκόπια
Eurokinissi
Eurokinissi

Χτυπούν τη ΔΕΗ για Ρουμανία, ψεύδονται για την εξαγορά στα Σκόπια

Απέναντι ακόμη και σε συμφωνίες με εθνικό συμφέρον, όπως αυτή της ΔΕΗ με τη ρουμανική ENEL, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ένα «όχι» για όλα.

Τη φορά αυτή χαρακτηρίζει αμφιβόλου αξίας την επικείμενη εξαγορά της θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού, όταν επί δικής του θητείας, η βουτηγμένη στα χρέη ΔΕΗ είχε προβεί στην πλέον ύποπτη εξαγορά. Της μηδαμινής αξίας εταιρείας EDS, από τον τότε αντιπρόεδρο των Σκοπίων και στενό συνεργάτη του Ζάεφ, παραμονές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αδιαφορώντας για την εθνική σημασία του deal και θυμίζοντας τον παλιό καλό ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι η επένδυση κρύβει ρίσκο επειδή η θυγατρική της ENEL παρουσίασε το πρώτο περσινό εξάμηνο ζημιές, όταν ωστόσο αυτό συνέβη σε όλες τις ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης λόγω κρίσης.

Διερωτάται τι βρίσκει η ΔΕΗ σε μια χώρα από την οποία η ENEL αποχωρεί, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η Ρουμανία είναι μαζί με Ρωσία, Αργεντινή και Περού, οι χώρες τις οποίες θυσιάζει ο ιταλικός κολοσσός, όχι επειδή δεν έχουν προοπτική, αλλά προκειμένου να μειώσει το δυσθεώρητο χρέος του. Μέσα σε ένα έτος εκτινάχθηκε κατά 20 δισ. !

Όσο για το ζήτημα δεοντολογίας που θέτει, επειδή ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ.Στάσσης ήταν μέχρι το 2019 CEO της προς εξαγορά εταιρείας, συμβαίνει το αντίθετο. Το γεγονός ότι ο Γ. Στάσσης θήτευσε τόσα χρόνια στο τιμόνι της ENEL Ρουμανίας αποτελεί εχέγγυο για την εξαγορά, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα συν και τα πλην της προς πώληση εταιρείας.

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ δεν είναι καινούργιος. Η παντιέρα του κατά της ΔΕΗ, οι καταγγελίες του κατά πάντων ως ξεπούλημα, οι κατηγορίες για την απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου, γνωστές.

Στην προκειμένη ωστόσο περίπτωση, που εκτός από επιχειρηματικό έχει και γεωπολιτικό αποτύπωμα για τη χώρα, λίγη αυτοσυγκράτηση δεν θα έβλαπτε. Ειδικά από ένα κόμμα, που επί δικής του θητείας, η μόνη κίνηση της ΔΕΗ εκτός συνόρων ήταν η εξαγορά τον Ιούνιο του 2018, παραμονές της Συμφωνίας των Πρεσπών, της μικρής εταιρείας EDS, ιδιοκτησίας του Κότσο Ανγκιούσεφ, τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ.

Η είδηση είχε προκαλέσει πολιτικό σάλο στην γείτονα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι τα τα 4,8 εκατ. ευρώ του τιμήματος μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του στενού συνεργάτη του σκοπιανού προέδρου.

Οι τότε μάλιστα οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ είχαν αποκαλύψει ότι η εξαγορά κόστισε αρκετά περισσότερο από 4,8 εκατ. στην ΔΕΗ, αφού φορτώθηκε και τον δανεισμό της σκοπιανής εταιρείας, ύψους 26 εκατ. ευρώ, που υπερέβαινε κατά πέντε φορές το ποσό της αγοράς.

Τα δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι η εταιρεία εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, ενώ ουδείς κατάφερε ποτέ να καταλάβει πως η απόκτηση μιας μικρής και προβληματικής εταιρείας συνέβαλε στην μετατροπή της ΔΕΗ σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, όπως υποστήριζε τότε η ελληνική κυβέρνηση.

Και όμως, το κείμενο των 16 βουλευτών που ζητούν εξηγήσεις για τις συζητήσεις της ΔΕΗ στη Ρουμανία, η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση εξόρμησε επιτυχημένα στα Βαλκάνια.

«Ο χρόνος βέβαια ακύρωσε την όποια κριτική και επιβεβαίωσε ότι η εξαγορά ήταν επωφελής για τη ΔΕΗ», αναφέρει η ανακοίνωση βουλευτών που ζητούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ να παρουσιάσει στη Βουλή τους λόγους για την πιθανή εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2017, πριν καν περάσει στα χέρια της ελληνικής επιχείρησης μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022, η EDS έγραφε ασταμάτητα ζημιές. Βρέθηκε με συμβόλαια χωρίς εγγυήσεις και άλλους σκελετούς στις ντουλάπες, που κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια.

Και γύρισε για πρώτη φορά σε θετική κερδοφορία μόλις το δεύτερο εξάμηνο πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος θα είναι πιθανώς η πρώτη οικονομική χρήση με θετικό πρόσημο μέσα στην τελευταία επταετία.

Γιατί η ΔΕΗ τη διατηρεί και δεν την έχει πουλήσει; Γιατί σκέφτεται να «κουμπώσει» με το πελατολόγιο της EDS το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο που αποκτά στο Cebren της Β. Μακεδονίας, αποκτώντας έτσι καθετοποιημένη παρουσία στη γείτονα.

Και για να επανέλθουμε στην ουσία της επένδυσης της ΔΕΗ, καλό είναι να θυμίσουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ένας από τους σκοπούς της αύξησης στα τέλη του 2021 του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, ήταν ακριβώς οι εξαγορές στη ΝΑ Ευρώπη. Στο ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε δεσμευτεί απέναντι στους νέους μετόχους ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένους σκοπούς. Με βάση αυτούς τους όρους επένδυσαν στην αύξηση.

Τυχόν μεταβολή τους, όπως για παράδειγμα η απόφαση να μην διατεθεί μέρος των κεφαλαίων για εξαγορές, θα ανέτρεπε το στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, η διοίκηση θα εμφανιζόταν ανακόλουθη απέναντι στους μετόχους της, οι οποίοι θα μπορούσαν να στραφούν νομικά απέναντί της.