Απαγόρευση απολύσεων για όποιον μπει στον 5ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ο οποίος θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Δικαιούχοι συμμετοχής στον 5ο γύρο θα είναι όλοι οι επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί ή που θα εμφανίσουν μεγάλη μείωση κύκλου εργασιών (άνω του 20%) στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε ποιο θα είναι το budget της 5ης φάσης. Επιφυλάχτηκε δε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις αν και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι κατά την 5η φάση, θα αφαιρούνται τα ποσά που έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους στο πλαίσιο της 4ης φάσης. Με την απαγόρευση απολύσεων για όλη την περίοδο μέχρι και τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να διασφαλίσει και ότι θα υπάρξει επαρκής ένεση ρευστότητας στην αγορά και την επόμενη χρονιά αλλά και ότι θα αποφευχθεί ένα κύμα απολύσεων κατά τους πρώτους μήνες του 2021 οι οποίοι αναμένεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολοι.
Χθες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον οποίο συμμετείχαν 448.203 επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί προς τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν καταβληθεί 1,53 δισ. ευρώ σε 319.835 επιχειρήσεις. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, θα ακολουθήσει, κατόπιν ελέγχου, η καταβολή των προβλεπόμενων ποσών στους εναπομένοντες δικαιούχους.
Για τον 5ο κύκλο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αφορά στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε «να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων». Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021