Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα και όλη την ευθύνη για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατέθεσε φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την έκδοση εταιρικού ομολόγου που θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο σχεδιασμός του ομολόγου από τη «Δικέφαλος 1924 A.E.» έχει γίνει εδώ και καιρό, όμως ο φάκελος κατατέθηκε μόλις πριν ελάχιστες ημέρες στην ελληνική εποπτική αρχή.
Η αίτηση έγινε μέσω της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε» που έχει τη δικαιοδοσία όλου του εγχειρήματος της κατασκευής του γηπέδου «Αγιά Σοφιά» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα δικαιώματα για όλο το project της κατασκευής του γηπέδου έχουν δοθεί από την ερασιτεχνική ΑΕΚ στην οποία και ανήκει η έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ομόλογο θα είναι έως 30 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να βρεθεί μια ακόμη... βατή πηγή χρηματοδότησης για την ενίσχυση των εργασιών της κατασκευής του γηπέδου, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ασφαλώς, οι υπεύθυνοι της εταιρείας θέλουν να εκμεταλλευτούν το momentum, κρίνοντας ότι τώρα είναι το καλύτερο timing για την έκδοση του ομολόγου, καθώς τόσο το μπασκετικό τμήμα της ΑΕΚ όσο και το ποδοσφαιρικό, ζουν ημέρες δόξας.
Η ποδοσφαιρική ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια, ενώ η ομάδα του μπάσκετ την περασμένη Κυριακή κατέκτησε το Champions League, στον τελικό απέναντι στη Μονακό.
Παράλληλα, η ποδοσφαιρική ομάδα θα διεκδικήσει το προσεχές Σάββατο 12 Μαΐου και το κύπελλο Ελλάδος στον τελικό με τον ΠΑΟΚ, όπου αν επικρατήσει, θα κάνει το «νταμπλ» για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς το προηγούμενο «διπλό» ήταν το 1978 επί Λουκά Μπάρλου!
Καλύτερο momentum λοιπόν δε θα υπήρχε για την κατάθεση της αίτησης για το ομόλογο, το οποίο σημειωτέον θα δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχουν και μικροί ιδιώτες επενδυτές αλλά και φίλοι της ΑΕΚ, προσδίδοντας ένα άλλο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο εγχείρημα της ελληνικής αγοράς.
Στο ομόλογο της ΑΕΚ - όπως και σ'' όλα τα υπόλοιπα που έχουν εκδοθεί στο Χ.Α. - θα μπορεί ο κάθε ιδιώτης να συμμετέχει με ελάχιστο κεφάλαιο τα 1.000 ευρώ. Η διοίκηση της ΑΕΚ προσβλέπει σε ισχυρή συμμετοχή των φίλων της ομάδας, καθώς το όραμα της κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι ένα project πολυπόθητο και φιλόδοξο.
Η χρήση των αγορών από ποδοσφαιρικές ομάδες είναι διαδεδομένη διεθνώς
Στην Ελλάδα, η χρήση των αγορών, μετοχών ή ομολόγων από ποδοσφαιρικές ομάδες είναι σε πρωτόγονο επίπεδο, όμως στο εξωτερικό, εδώ και δεκαετίες, οι ποδοσφαιρικές εταιρείες είναι καθ'' όλα τεχνοκρατικές επιχειρήσεις, πολλές είναι εισηγμένες σε ένα ή περισσότερα χρηματιστήρια, κάνοντας χρήση όλων των προνομίων που δίνει η χρηματοπιστωτική βιομηχανία.
Διεθνώς, η χρήση των δυνατοτήτων που δίνουν τα χρηματιστήρια είναι μια διαδεδομένη διαδικασία, κυρίως για τις μεγάλες ομάδες σε ανεπτυγμένα πρωταθλήματα όπως της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Παράλληλα, τα μεγάλα ποδοσφαιρικά και ευρύτερα αθλητικά κλαμπ του εξωτερικού είναι κερδοφόρα, έχουν «καθαρούς» ισολογισμούς, κινούνται με αμιγώς τεχνοκρατικούς όρους, μακριά από τις εγχώριες πρακτικές όπου ένας μεγαλομέτοχος λειτουργεί ως... ευεργέτης και χρηματοδοτεί την ομάδα εσαεί.
Κλαμπ με μεγάλη λαϊκή βάση καταφεύγουν στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίζουν κεφάλαια για την ανακατασκευή ή κατασκευή εξ ολοκλήρου νέων γηπέδων – ξενοδοχείων καταστημάτων.
Οι... εγγυήσεις για τα έσοδα
Βεβαίως, ένα μειονέκτημα για τις ποδοσφαιρικές εταιρείες είναι ότι δεν μπορούν να εμφανίζουν σταθερά έσοδα, με συγκεκριμένο κύκλο εργασιών όπως οι υπόλοιπες... συμβατικές – εισηγμένες – εταιρείες.
Όμως, πλέον οι ομάδες – συνδυαστικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις αθλητικές εταιρείες και τους χορηγούς – έχουν γίνει ισχυρά εμπορικά brand «πουλώντας» ποικιλοτρόπως το σήμα!
Έτσι, ως εγγυήσεις του ομολόγου μπορούν να τεθούν μελλοντικά έσοδα από εισιτήρια, συμφωνίες χορηγιών, τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλες εμπορικές συμφωνίες, έσοδα από εμπορικά καταστήματα κ.ο.κ. Παράλληλα, πλέον το Champions League έχει γίνει η ακριβότερη (ποδοσφαιρική, γιατί γενικώς αθλητική είναι το NBA) διοργάνωση στον κόσμο, ενώ η είσοδος στους ομίλους, είναι κυριολεκτικά «χρυσοφόρα».
Βεβαίως, η ΑΕΚ, θυμίζουμε θα πρέπει να περάσει από δύο προκριματικούς γύρους για να μπει σε ομίλους Champions League. Όμως, αν δεν καταφέρει να μπει στους ομίλους Champions League, θα έχει την ευκαιρία να μπει στους επίσης προσοδοφόρους ομίλους του Europa League, είτε απευθείας, είτε παίζοντας έναν προκριματικό γύρο.