(Φωτ.: Γραμμή παραγωγής της Royal Sugar, η οποία έχει κύριο αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, ειδών ζαχαροπλαστικής και άλλων τροφίμων.)
Της Αντιόπης Σχοινά
Μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 και ακόμη λειτουργεί ως ΕΠΕ είναι ο επίδοξος αγοραστής του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες, που πρόκειται, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της, να «κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» άμεσα με την Τράπεζα Πειραιώς. Η Royal Sugar, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής σε Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία με καθαρή περιουσία (θέση) την 31.12.2015 1.649.536,30€, που το 2014 είχε πωλήσεις 10 εκατ. ευρώ και έκλεισε το 2015 με 15 εκατ. ευρώ και κέρδη περί τις 150.000 ευρώ, κατέθεσε πρόταση προς την Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες.
Όπως δηλώνει στο Liberal ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar, κ. Χρήστος Καραθανάσης, «στόχος της πρότασής μας είναι να κρατήσουμε το εργοστάσιο των Σερρών ανοιχτό όχι για δύο ή τρεις μήνες, αλλά όλο τον χρόνο αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές του και διασφαλίζοντας έτσι 120 θέσεις μόνιμης εργασίας και 60 εποχιακές, δουλεύοντας όχι μόνο το τεύτλο, αλλά και την ακατέργαστη ζάχαρη».
Ο ίδιος επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε σημειώνει ότι «η πρόταση της εταιρείας απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον τέως πρόεδρο της ΕΒΖ, κ. Γεώργιο Λάντζα, την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο με την παραίτηση του τελευταίου η πρόταση απεστάλη εκ νέου στο δ.σ. της εταιρείας τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα απεστάλη γραπτώς και στους κ.κ. Παπαϊωάννου, Τζούρο και Φίλλιππο Ανδρέου στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και στον κ. Νικόλαο Μαρούτο, που είναι ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας».
Επίσης σημειώνει ότι σε αυτήν την προσπάθεια έχει την επίσημη και πλήρη στήριξη της τοπικής ένωσης αγροτών, του τοπικού εμπορικού συλλόγου, της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών (ΟΕΒΕΣ), του σωματείου μεταφορέων Θεσσαλονίκης και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.
«Για μας», τονίζει ο κ. Καραθανάσης, «είναι σημαντικό να μην χαθεί η φετινή καλλιεργητική σεζόν, σημειώνοντας ότι, υπό την παρούσα κατάσταση, το 48% της ελληνικής αγοράς που αποτελούν πελάτη της ΕΒΖ δεν μπορούν να προμηθευτούν ζάχαρη».
CEO της Royal Sugar, κ. Χρήστος Καραθανάσης: «Υπάρχει εκπονηθέν business plan»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφόσον αυτή προκριθεί από την Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει στρατηγικός συνεργάτης, υπάρχει ωστόσο εκπονηθέν business plan, τις λεπτομέρειες του οποίου θα αναλύσουν σε επικείμενη συνάντηση με την τράπεζα, η οποία είχε αρχικώς θετική στάση και αναμένουμε τις επόμενες μέρες να κάτσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».
Ο ίδιος εμμένει στο ότι «η ζάχαρη είναι ένα προϊόν μέγιστης εθνικής και στρατηγικής σημασίας και πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια». Αναφέρθηκε δε και στο γεγονός ότι η τιμή της ζάχαρης τις τελευταίες ημέρες, οπότε και οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί έχουν κάνει κατάληψη στα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ σε Πλατύ, Ορεστιάδα, Σέρρες και Λάρισα (φωτ.), έχει ανέβει πάνω από 50 ευρώ ο τόνος.
Πού δραστηριοποιείται η Royal Sugar
Η Royal Sugar έχει κύριο αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, ειδών ζαχαροπλαστικής και άλλων τροφίμων, διαθέτει ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις 4.500 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη (φωτ.), επένδυση που όπως αναφέρετε στην εταιρική ιστοσελίδα της ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει ένα ευρύ πελατολόγιο με 2.000 συνεργάτες σε όλα τα κανάλια διανομής. Διαθέτει γραμμές παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας, σιλό τροφοδοσίας, ράμπες και δύο υποκαταστήματα - κέντρα διανομής στο Δήμο Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης (επιφανείας 2.000 τ.μ.) και στον Ασπρόπυργο Αττικής (στεγασμένης επιφανείας 500 τ.μ. πλέον γραφείων και ενός οικοπέδου 7.500 τ.μ.).
Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία αναφέρει ως στόχους τη συνεχή ανάπτυξή της και την ισχυροποίηση της θέσης της στην εγχώρια αγορά, την εξωστρέφεια μέσω αναζήτησης νέων στρατηγικών συνεργασιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, την ανάπτυξη του πελατολογίου με έμφαση στην αποτελεσματική εξυπηρέτησή του, επέκταση της προϊοντικής γκάμας και επένδυση σε νέες γραμμές τυποποίησης και τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής αυτονομίας της.
Στην κόψη του ξυραφιού η ΕΒΖ
Ωστόσο, πέρα από την κατάληξη που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη πρόταση, η ΕΒΖ βρίσκεται στο πλέον κομβικό σημείο, καθώς έχει απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς, στους οποίους οφείλει από πέρυσι 8 εκατ. ευρώ, γράφει ζημίες εκατομμυρίων ευρώ και εμφανίζει χρέη 150 εκατ. ευρώ προς την Πειραιώς.
Σήμερα, μετά την παραίτηση μελών του διοικητικού συμβουλίου της η εταιρεία έχει μείνει ακέφαλη και θα πρέπει να υπολογιστεί τις θα γίνει με τα ακίνητα της εταιρείας σε Ορεστιάδα, Πλατύ, Λάρισα, Σίνδο, Ξάνθη, αλλά και με τα εργοστάσια στη Σερβία. Τα τελευταία φαίνεται να είναι τα μόνα που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να απεγκλωβίσουν την επιχείρηση. Επίσης η μητρική εταιρεία φέρεται να οφείλει 12 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της στη Σερβία, τα οποία υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν άμεσα απαιτητά από τον επόμενο ιδιοκτήτη των εργοστασίων, όταν και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες.
Από τα ανωτέρω προκύπτει σαφώς ότι οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της ΕΒZ, καθώς θα κριθεί η πρόταση της Royal Sugar, η ΕΒΖ χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης, για να πληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στο Πλατύ, αλλά και νέα διοίκηση, η οποία θα κληθεί να τρέξει τις όποιες εξελίξεις με στόχο τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της επιχείρησης.