Νέους κανόνες για την εξασφάλιση πάνω από 5 δισ. ευρώ από ψηφιακές επιχειρήσεις με στόχο την διασφάλιση μίας δίκαιης και φιλικής προς την ανάπτυξη φορολογίας στον κλάδο πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, η Κομισιόν με την πρότασή της επιθυμεί αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Facebook, η Google και η Amazon, να αναλάβουν ένα δίκαιο φορολογικό κόστος για τα κέρδη που πραγματοποιούν στην ΕΕ.
Σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν, η Επιτροπή υπέβαλλε σήμερα δύο χωριστές προτάσεις για τη δικαιότερη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων στην ΕΕ. Στο πλαίσιο της πρώτης πρωτοβουλίας προβλέπεται μεταρρύθμιση των κανόνων φορολόγησης των εταιρειών, ώστε τα κέρδη να καταγράφονται και να φορολογούνται εκεί όπου οι επιχειρήσεις έχουν σημαντική αλληλεπίδραση με τους χρήστες μέσω ψηφιακών διαύλων. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί την προτιμώμενη μακροπρόθεσμη λύση της Επιτροπής.
Η δεύτερη πρόταση έρχεται ως "απάντηση" στα αιτήματα διαφόρων κρατών-μελών και περιλαμβάνει προσωρινό φόρο, που θα καλύπτει τις κύριες ψηφιακές δραστηριότητες, οι οποίες επί του παρόντος διαφεύγουν εντελώς τη φορολόγηση στην Ένωση. Συνεπώς, θα φορολογούνται και εταιρείες ακόμα και στην περίπτωση μη φυσικής παρουσίας σε κάποιο κράτος-μέλος.
Συνολικά, αναμένεται ότι τα κράτη μέλη θα εισπράττουν τα φορολογικά έσοδα εκεί όπου βρίσκονται οι χρήστες και ο φόρος θα επιβάλλεται μόνον στις επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατ. ευρώ στην ΕΕ. Κατ'' αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Κομισιόν, θα διασφαλιστεί η μη επιβάρυνση των μικρότερων νεοφυών και επεκτεινόμενων επιχειρήσεων. Εκτιμάται δε ότι θα μπορούσαν να παραχθούν έσοδα ύψους πέντε δισ. ευρώ ετησίως για τα κράτη μέλη, εάν εφαρμοστεί ο φόρος με συντελεστή 3 %.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η ΕΕ θα εξακολουθήσει επίσης να συμβάλλει ενεργά στις διεθνείς συζητήσεις για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας στο πλαίσιο της G20 και του ΟΟΣΑ και να ασκεί πίεση για την εξεύρεση φιλόδοξων διεθνών λύσεων.
Στα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Valdis Dombrovskis, ο οποίος σημείωσε, ωστόσο, ότι "απαιτεί προσαρμογές στους παραδοσιακούς κανόνες και συστήματά μας". Επισήμανε ότι η Ένωση προτιμά κανόνες οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο -μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρει-, και χαρακτήρισε απαράδεκτο το ύψος των κερδών που επί του παρόντος δεν φορολογούνται. "Πρέπει να προσαρμόσουμε επειγόντως τους φορολογικούς μας κανόνες στον 21ο αιώνα, με την εφαρμογή μιας νέας ολοκληρωμένης και μελλοντικά βιώσιμης λύσης", είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Pierre Moscovici, υπογράμμισε ότι η απουσία νομοθετικών ρυθμίσεων εγείρει ανησυχίες, τόσο από νομική, όσο και από φορολογική άποψη. "Η ψηφιακή οικονομία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη και η Ευρώπη αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων για τις ψηφιακές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτή η αμοιβαίως επωφελής κατάσταση εγείρει ανησυχίες από νομική και φορολογική άποψη. Οι κανόνες μας, που θεσπίστηκαν την προ διαδικτύου εποχή, δεν παρέχουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να φορολογούν τις ψηφιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη όταν έχουν ελάχιστη ή μηδενική φυσική παρουσία. Το γεγονός αυτό αντιπροσωπεύει μια ολοένα μεγαλύτερη μαύρη τρύπα για τα κράτη μέλη, διότι διαβρώνεται η φορολογική βάση. Γι'' αυτόν τον λόγο προτείνουμε ένα νέο νομικό πρότυπο, καθώς και έναν προσωρινό φόρο για τις ψηφιακές δραστηριότητες".