Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να εξοικονομήσουν κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ενήμερες για τις αλλαγές στο πλαίσιο, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει αύριο Τετάρτη περισσότερες πληροφορίες για το τεχνικό κομμάτι που συνδέεται και με την υιοθέτηση από την 1η Ιανουαρίου των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα αφορούν μόνο τα νέα «κόκκινα» δάνεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θέλει να αποτρέψει τη δημιουργία μίας νέας «φούσκας» μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάνοντας τις τράπεζες ακόμη πιο επιφυλακτικές στην έγκριση χορηγήσεων. Διότι από τη στιγμή που οι τράπεζες θα πρέπει να καλύπτουν με προβλέψεις το 100% των «κόκκινων» δανείων θα είναι πιο προσεκτικές τόσο στην επιλογή των δανειοληπτών, όσο και στην εξασφάλιση εγγυήσεων.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν σχεδόν 1 τρισ. ευρώ «κακό χρέος», ήτοι προβληματικά δάνεια, κάτι που δυσκολεύει τους ισολογισμούς τους και τη χορήγηση δανείων και προκαλεί πονοκέφαλο στα στελέχη της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει προσπαθήσει για χρόνια να αναγκάσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ή NPEs, τα οποία αυξήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρώπη.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η ΕΚΤ θα δίνει στις τράπεζες 2 χρόνια διορία ώστε να δημιουργήσουν απόθεμα που θα τις βοηθήσει να καλύψουν το 100% της αξίας των μη εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για τα δάνεια με εξασφαλίσεις θα δοθεί διορία 7 χρόνων, όπως υποδεικνύουν οι νέες οδηγίες.
«Η εφαρμογή μιας "ασπίδας ασφαλείας" δεν πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%», σημειώνεται στο προσχέδιο.
«Για το σκέλος των εξασφαλισμένων κακών δανείων, οι τράπεζες θα πρέπει να σχεδιάσουν μια γραμμική πορεία για το χτίσιμο των προβλέψεων στο 100% σε ένα διάστημα επτά ετών» σημειώνεται.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει στο προσχέδιο αυτό και εκπρόσωποί της ανέφεραν ότι θα εκδώσουν τις νέες οδηγίες την προσεχή Τετάρτη.
Σε όλη την ευρωζώνη, οι τράπεζες είχαν εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Reuters, οι νέοι κανονισμοί μπορεί να πλήξουν την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία καθώς οι τράπεζες αυτών των χωρών έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο προσχέδιο του κειμένου, σημειώνεται ότι οι οδηγίες αυτές δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο, οι τράπεζες θα πρέπει να εξηγήσουν ενδεχόμενες αποκλίσεις και να αναφέρουν τη συμμόρφωσή τους στους επόπτες.