Μέτρα που έχουν υπογραφεί, έχουν νομοθετηθεί αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ αναμένεται να περιλαμβάνει έκθεση της PricewaterhouseCoopers (PWC), η οποία έχει αναλάβει την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, ο κατάλογος αυτών των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει βάση των τριμηνιαίων επιθεωρήσεων από τους δανειστές, οι οποίες θα ακολουθήσουν την έξοδο από το μνημόνιο.
Αν η Ελλάδα ανταποκρίνεται με επιτυχία στις -ανά τρίμηνο- αξιολογήσεις τότε η νέα σύμβαση με τους δανειστές θα προβλέπει σταδιακές ρυθμίσεις χρέους. Βέβαια, το νέο, «ολιστικό» Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο κάνει σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από τα χρέη που ήδη εξυπηρετεί.
Η Ελλάδα δηλαδή υπόσχεται ότι, όχι μόνον θα εκτελεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς εις το διηνεκές, αλλά, επιπλέον, κάθε ομόλογο που θα εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση και αναδιάρθρωση του ήδη υφισταμένου χρέους και όχι αναπτυξιακούς ή άλλους κοινωνικούς στόχους.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαφημίζει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο «ελληνικής ιδιοκτησίας», υπερτονίζοντας την «κοινωνική του διάσταση», τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών 3,5 δισ. ευρώ «με σεβασμό στους δημοσιονομικούς στόχους», την αύξηση του κατώτατου μισθού «χωρίς να θιγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», τις παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική μέριμνα.