Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Με... άλλο μάτι βλέπουν πλέον την Ελλάδα οι επενδυτές, όπως φάνηκε από τα σχόλια και τις αντιδράσεις ξένων αξιωματούχων και αναλυτών, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουλίου στο Λαγονήσι. Η αίσθηση από τις συζητήσεις με τους ξένους είναι ότι η χώρα μας κερδίζει το ενδιαφέρον που έχασε όλα αυτά τα χρόνια με αποτέλεσμα να εμφανίζει πολύ καλύτερες προοπτικές εισροών επενδυτικών κεφαλαίων στην περίπτωση που η κυβέρνηση άρει τα εμπόδια.
Η Ελλάδα δεν έγινε ξαφνικά ο πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στον κόσμο επειδή έγιναν πρόωρες εκλογές ούτε μία χώρα χωρίς προβλήματα, όμως όλοι συμφωνούν ότι οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε τέτοιο βαθμό που οι επενδυτές από «αρπαχτικά» που έρχονται να κατασπαράξουν τις σάρκες μιας οικονομίας που πεθαίνει, γίνονται σοβαροί και μακροπρόθεσμοι.
Στο συνέδριο του Economist καταγράφηκε ο παλμός της ελληνικής οικονομίας και η αντίληψη που έχουν οι ξένοι για τις πολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές της. «Δεν ισχύει ότι οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι αναλυτές προτιμούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ισχύει είναι ότι όλοι όσοι παρακολουθούν από το εξωτερικό τις εξελίξεις στην Ελλάδα πιστεύουν στη μεταρρυθμιστική ατζέντα που υπόσχεται να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γι' αυτό το λόγο εκτιμούν πως σήμερα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει σύντομα η χώρα στην κανονικότητα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι περιμένουν να ξεμπλοκάρει το project του Ελληνικού και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Στην ουσία οι ξένοι θα ήθελαν να εφαρμοστούν τα όσα σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση όμως κρατούν… μικρό καλάθι καθώς η χώρα μας δεν έχει το καλύτερο ιστορικό σε θέματα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν εντυπωσιακή την αλλαγή κλίματος που έχει συντελεστεί το τελευταίο δίμηνο, κάτι που φάνηκε και στην προχθεσινή δημοπρασία που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ.
Στην αγορά ομολόγων, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων βάζουν με ακαριαίο σχεδόν τρόπο την Ελλάδα σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για 7 έτη διαμορφώθηκε στο 1,9%, όταν το αντίστοιχο κόστος για το αμερικανικό δημόσιο είναι 1,97%. Πρόκειται για ένα παράδοξο που έχει πολλές ερμηνείες και οφείλεται κυρίως στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο όπως και να'' χει η υποχώρηση των επιτοκίων για την Ελλάδα χαμηλότερα από το 2% δείχνει ότι το country risk έχει εξαλειφθεί.
Η Ελλάδα πληροί σήμερα όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει στους επόμενους μήνες το πιο «hot» όνομα στο επενδυτικό περιβάλλον της Ευρώπης γιατί μετά από 10 χρόνια κρίσης συντελείται μία αλλαγή που έχει ξεκάθαρα αναπτυξιακό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στην Ευρώπη σε μία οικονομία που αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και προσφέρει συγκριτικά υψηλές αποδόσεις δεν έχουν και πάρα πολλές επιλογές, αφού η Γερμανία «φλερτάρει» με την οικονομική στασιμότητα και η Ιταλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά το προεκλογικό ράλι οι ξένοι επενδυτές δικαιολογημένα αξιολογούν τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης και περιμένουν τα νομοσχέδια του καλοκαιριού για να τοποθετηθούν, με αποτέλεσμα η διελκυστίνδα πωλητών με αγοραστές να φέρνει έντονες διακυμάνσεις σε περιβάλλον περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Το φορολογικό νομοσχέδιο και οι υπόλοιπες κινήσεις θα καθορίσουν την τάση των επόμενων μηνών, ενώ αναλυτές από το Λονδίνο συνιστούν ψυχραιμία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα περίπου ενός εξαμήνου για να αξιολογηθεί.
Οι πιο «επιθετικοί» επισημαίνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία άκρως ενδιαφέρουσα αλλά μεταβατική περίοδο και οι επενδυτές που βγαίνουν παραδοσιακά κερδισμένοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτοί που ποντάρουν σε μία οικονομία που βρίσκεται στην αρχή της ανάκαμψης και όχι σε μία οικονομία που έχει ήδη ανακάμψει και πλησιάζει στο απόγειό της. Έτσι, λοιπόν, ο συνδυασμός μεγάλων προσδοκιών, ενός νέου μείγματος πολιτικής και μίας σειράς θετικών εξελίξεων, όπως η άρση των capital controls και η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.