Την ώρα που στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει συζήτηση για τον υπερτουρισμό και τις αντοχές κυρίως των χωρών του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η Capital Economics προβλέπει ότι ο κλάδος θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να ξεχωρίζουν μεταξύ των χωρών-μελών Ευρωζώνης στα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο της Ευρωζώνης τουλάχιστον έως και το 2026. Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες που θα υπεραποδώσουν της Γερμανίας και της Γαλλίας στα χρόνια που έρχονται, σε επίπεδο ανάπτυξης του ΑΕΠ. Η μοναδική εξαίρεση από τις οικονομίες του Νότου είναι αυτή της Ιταλίας, καθώς ο τουρισμός αντιστοιχεί σε πολύ μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ από τις άλλες χώρες της περιφέρειας.
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο τουρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό τα επόμενα τρίμηνα, εξαιτίας της αύξησης των πραγματικών μισθών και της αυξημένης ικανότητας. Αυτό ισχύει ειδικά για τις οικονομίες του Νότου, οι οποίες σε γενικότερες γραμμές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όσο της Ευρωζώνης στα επόμενα δύο χρόνια.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο τουριστικός κλάδος έχει αναπτυχθεί ταχύτατα τα τελευταία δύο χρόνια. Αρχικά, αυτό συνέβη λόγω της απότομης ανάπτυξης που συνδέεται με το άνοιγμα των οικονομιών μετά την πανδημία. Όμως ο κλάδος συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά και στη συνέχεια, καταφέρνοντας να ανακτήσει το έδαφος που έχασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, οι διαμονές σε τουριστικά καταλύματα διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο 2,8% υψηλότερα από το 2019.
Η επίδοση αυτή συνεχίστηκε παρά τη στασιμότητα των πραγματικών μισθών το 2023, κάτι που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της ζήτησης καθώς ορισμένα νοικοκυριά της ΕΕ επέλεξαν να κάνουν περισσότερες διακοπές από ότι συνήθως γιατί δεν πήγαν τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση του αριθμού των τουριστών εκτός ΕΕ έπαιξε επίσης ρόλο.
Ο τουρισμός αναμένεται να αναπτυχθεί πολύ ταχύτερα από την οικονομία συνολικά και αυτό το καλοκαίρι, αναφέρει η Capital Economics, αν και η ανάπτυξή του θα διαμορφωθεί σε επίπεδα που παραδοσιακά επιτυγχάνει. Τα στοιχεία των επιχειρηματικών ερευνών υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες τουρισμού και ειδικότερα για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, είναι ιδιαίτερα υψηλή. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι περιορισμοί ικανότητας του τουριστικού κλάδου μετριάζονται. Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν αύξηση του αριθμού των επιβατών φέτος αλλά χαμηλότερες τιμές γιατί η ικανότητα μεταφοράς (ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων) αυξάνεται ταχύτερα από τον αριθμό των τουριστών.
Η δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού αναμένεται να δώσει τέτοια ώθηση στις οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που θα τους επιτρέψει να καταγράψουν ανάπτυξη-ρεκόρ στα επόμενα χρόνια. Αυτό, μάλιστα, θα συμβεί ακόμα και αν ο αριθμός των τουριστών αυξηθεί μόνο σε αντιστοιχία με τη μακροπρόθεσμη τάση. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων, εκτίμησε ότι ο τουρισμός άμεσα και έμμεσα ευθύνεται για το 14% του ισπανικού ΑΕΠ το 2023. Χρησιμοποιώντας αυτό το νούμερο και υποθέτοντας ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σε αντιστοιχία με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019, ήτοι κατά 3,3% ετησίως, ο τουρισμός θα ενισχύσει κατά 0,5% το ισπανικό ΑΕΠ ετησίως.
Εκτιμάται δε, ότι ο τουρισμός θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αφού αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ. Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 2% έως και το 2026, την ώρα που Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα πιάσουν μετά βίας το 1%. Ανάλογη θα είναι και η ανάπτυξη της Πορτογαλίας, ενώ η Ισπανία θα αναπτυχθεί φέτος και του χρόνου με 2,5% για να επιβραδύνει στο 2% το 2026. Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι χώρες που ο τουρισμός αντιστοιχεί στο υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ και μόνο το νέο μέλος της νομισματικής ένωσης, η Κροατία εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό.