Στη νέα χορηγία ύψους 10.000 δολαρίων στον οργανισμό ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού προχωράει η Ελληνική Πρωτοβουλία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.
Το ΕΛΙΖΑ είναι μια Ελληνική εξειδικευμένη μη-κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση, και η μόνη οργάνωση που δίνει έμφαση στην προσχολική ηλικία.
Μέσω της χορηγίας, η Ελληνική Πρωτοβουλία ήταν ο αποκλειστικός χορηγός της «1ης Ημερίδας Κατάρτισης Νοσηλευτών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών» που διοργάνωσε το ΕΛΙΖΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στις 29 Μαρτίου στην Αθήνα.
To ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε το 2008 και έκτοτε βρίσκεται δίπλα στα μικρά παιδιά που βιώνουν ή κινδυνεύουν από κακοποίηση. Μέσω της δράσης του και των επιστημονικών του συνεργασιών σε Ελλάδα και Αμερική, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της κακοποίησης παιδιών, εκπαιδεύοντας τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, συμβουλεύοντας τους γονείς και διδάσκοντας στα ίδια τα μικρά παιδιά πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους.
Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία για το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα, είναι ενδεικτικά της σοβαρής δουλειάς που πρέπει να γίνει προκειμένου να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Ένα στα πέντε παιδία έχει βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό κακοποίησης. Το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο δεδομένου ότι εννέα στις δέκα περιπτώσεις από τα σοβαρά περιστατικά κακοποίησης δεν καταγράφονται από τις αρχές και συνεπώς δεν λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης.
Το έργο του ΕΛΙΖΑ είναι απόλυτα αναγκαίο και πιο επίκαιρο από ποτέ, ώστε να αποκτήσουν οι επαγγελματίες υγείας την κατάλληλη ενημέρωση και εξειδίκευση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να διαχειρισθούν με τον πλέον ορθό τρόπο περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Λόγω της διεπιστημονικής προσέγγισης με την οποία το ΕΛΙΖΑ αντιμετωπίζει το φαινόμενο, έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της αλυσίδας προστασίας των παιδιών και είμαστε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες.
Με την αποκλειστική χορηγία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, το ΕΛΙΖΑ πραγματοποίησε για 1η φορά στην Ελλάδα μία ημερίδα. με στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση των νοσηλευτών που εργάζονται σε νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ο ρόλος των νοσηλευτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι οι πρώτοι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.
Επιπλέον, οι νοσηλευτές περνούν πολύ χρόνο δίπλα στα παιδιά και στις οικογένειες τους και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αρχείο για τη παροχή σημαντικών πληροφοριών. Η ημερίδα εστίασε στην εξειδίκευση των νοσηλευτών, τον καθορισμό των κατευθυντήριων προτυποποιημένων γραμμών για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών και τη χρήση διεπιστημονικής προσέγγισης στα περιστατικά παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης.
Ο Μιχάλης Πρίντζος, THI Director of Programming, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα είναι απασχολημένη με την αναζωογόνηση της οικονομίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η οικονομική ανάπτυξη είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε σε επαγρύπνηση και να δουλεύουμε για τη βελτίωση όλων των πτυχών της κοινωνίας μας. Η κακοποίηση παιδιών αποτελεί μια ιδιαίτερα σκληρή πτυχή της ανθρωπότητας.
Η υποστήριξη οργανισμών όπως το ΕΛΙΖΑ, που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών από τέτοιες καταστάσεις και τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν και να εκπληρώσουν τις δυνατότητες τους, αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από την ίδρυση της. Παραμένουμε κομμάτι της οργανικής αλυσίδας του Eliza για την προστασία των παιδιών».
Η Αφροδίτη Στάθη, Διευθύντρια του Eliza, δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος όταν νοιάζεται και προσπαθεί να προστατέψει ένα παιδί. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές φροντίζουν αυτά τα παιδιά, ακούν τις οικογένειές τους και δρουν μαζί μέσω μίας διεπιστημονικής προσέγγισης για να ενεργοποιήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία τους.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία που πίστεψε στις δυνατότητες της πρωτοβουλίας μας και μας έδωσε την ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νοσηλευτές και φοιτητές στην διαχείριση περιστατικών όπου υπάρχει υποψία κακοποίησης».