Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Ουδόλως ενδιαφέρθηκαν οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι για τα τεράστια πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας που τους παρουσίασε το δίδυμο Τσακαλώτου - Χουλιαράκη.
Οι υπερβάσεις των πλεονασμάτων ως αποτέλεσμα φοροεπιδρομής δεν είναι ελκυστικές, ειδικά για επαγγελματίες των αγορών που αγοράζουν και πωλούν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου σε δευτερόλεπτα. Η ερμηνεία που έδωσε η κυβέρνηση στην επενδυτική έκθεση ήταν: «Η υπέρβαση στη δημοσιονομική επίδοση του 2017 οφείλεται κυρίως σε μόνιμους παράγοντες και λιγότερο σε έκτακτους. Ως μόνιμοι παράγοντες θεωρούνται και τα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης ως αποτέλεσμα των πληρωμών χωρίς μετρητά».
Το κυβερνητικό δίδυμο που δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αξιολογητές των οικονομιών και των αγορών ελπίζει ότι δεν θα αντιληφθούν οι επενδυτές πως ο ΕΦΚΑ «γύρισε» από έλλειμμα 1 δισ. σε πλεόνασμα 3 δισ., κυρίως λόγω της περικοπής νέων συντάξεων, μη καταβολής εκκρεμών συντάξεων, παράνομης παρακράτησης εισφορών σε παλαιές συντάξεις και είσπραξη διπλών και τριπλών εισφορών από τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και πως το πλεόνασμα στηρίχθηκε και στο υποεκτελεσμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που στοίχισε σε δουλειές, ανάπτυξη και έργα υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα.
Οι Αμερικανοί επενδυτές περιμένουν άλλα στοιχεία για να αποφασίσουν αν θα κινηθούν. Η νέα βάση των ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση των αεροπορικών δυνατοτήτων στη Λάρισα, οι επεκτάσεις στη βάση της Σούδας, μαζί με τις τακτικότατες παρεμβάσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τζεφ Πάιατ, έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αναλύσεις Τσακαλώτου και Τσίπρα. Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπου τιμώμενο κράτος είναι οι ΗΠΑ, μαζί με το sponsoring της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο Exxon Mobil, αποτελούν πολύ σημαντικότερα βήματα στην επενδυτική σκακιέρα από τα roadshows για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι εταιρείες που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα συμμετοχή στη ΔΕΘ δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, όπως η Microsoft, η Google, η Cisco, η Onyx και η Lockheed. Όμως αναμένονται και παρουσίες κυρίως από τον ενεργειακό τομέα, τόσο από τον χώρο της εξόρυξης υδρογονανθράκων όσο και της μεταφοράς LNG, όπως η Cheniere Energy.
Οι Αμερικανοί δεν θα εμφανιστούν, επειδή το πορτοφόλι του Τσακαλώτου ξεχείλισε από φόρους. Θα εμφανιστούν γιατί η Ελλάδα εντάσσεται πλέον στην ενεργειακή γεωγραφία, στο πλευρό των ΗΠΑ.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Φιλελεύθερο στις 16 Ιουλίου.