Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του μεγάλου ομολόγου έως και 320 εκατ. ευρώ της Lamda Development, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την Τρίτη το απόγευμα το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή για διαπραγμάτευση των νέων κοινών ομολογιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πλέον, αναμένεται άμεση έγκριση και από τη διοίκηση του Χ.Α. και κατόπιν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες με τους αναδόχους, με τον ορισμό των ημερομηνιών της δημόσιας προσφοράς. Στόχος είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν άμεσα και η έκδοση να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου, με την εταιρεία να εκμεταλλεύεται το καλό timing και το momentum που υπάρχει για τα ελληνικά ομόλογα, όπως έδειξε και η πρόσφατη εξαιρετικά επιτυχής έκδοση που έκανε η χώρα.
Θυμίζουμε ότι σήμερα Τρίτη, το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας κατήλθε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Φεβρουαρίου και στο 1,102%, ήτοι πριν το ισχυρό «χτύπημα» και το σοκ του κορονοϊού.
Σε ότι αφορά το ομόλογο της Lamda, το ελάχιστον ποσό που θα ζητηθεί θα είναι 270 εκατ. ευρώ, ενώ όπως τόνισε στην πρόσφατη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου, «θέλουμε στην επένδυση αυτή να μπει και ο μέσος Έλληνας επενδυτής, δηλαδή και επενδυτές από το retail και για το λόγο αυτό δεν εκδίδουμε ευρωομόλογο, αλλά εγχώριες ομολογίες χαμηλού ποσού». Η διοίκηση λοιπόν θέλει να δώσει την ευκαιρία και σε Έλληνες και γενικώς εγχώριους μικροεπενδυτές να «ανέβουν» στο… άρμα του μεγάλου project του Ελληνικού, έστω με έμμεσο τρόπο, μέσω του ομολόγου.
Η Lamda Development βρίσκεται σε φάση έντονης κινητικότητας καθώς την περασμένη Παρασκευή - παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη - πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των πρόδρομων εργασιών στο Ελληνικό με τις προπαρασκευαστικές εργασίες και τα πρώτα γκρεμίσματα των παλαιών κτηρίων.
Το ομόλογο είναι η τελευταία κίνηση που θα συμπληρώσει μια σειρά ενεργειών που έχουν προηγηθεί με στόχο τη συγκέντρωση ρευστότητας και τον κεφαλαιακό «εξοπλισμό» της εταιρείας, ώστε να έχει όλα τα εχέγγυα να «τρέξει» τις εργασίες για όλη την πρώτη 5ετία. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο της χρηματοοικονομικής προετοιμασίας με στόχο να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους 2 δισ. ευρώ για τα πρώτα έργα.
Θυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί η ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2019, τα κοινοπρακτικά δάνεια με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ύψους 879 εκατ. και 303 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έως 320 εκατ. θα είναι το ομόλογο, ενώ υπάρχει στόχος για έσοδα 400 εκατ. ευρώ από πώληση κατοικιών, άμα του ξεκινήματος του έργου. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ ήταν η μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.