Ως πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ χαρακτήρισε την αμερικανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, μέσω του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO, o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, προανήγγειλε ανακοινώσεις για άλλη μία αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα.
«Έχουμε μεγάλη και πολύ στενή συνεργασία με τη στρατηγική μας σύμμαχο χώρα, τις ΗΠΑ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τη θερμή στήριξη της ελληνικής οικονομίας με πολλαπλές επενδύσεις. Έχουμε συζητήσεις με αμερικανικές εταιρείες επί καθημερινής βάσης σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και σύντομα θα έχουμε πολύ χαρμόσυνες ανακοινώσεις για άλλη μια επένδυση αμερικανική στην Ελλάδα. Η παρουσία των ΗΠΑ εδώ, μέσα από το κέντρο της Cisco, είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων. Η υψηλή τεχνολογία δεν παύει να αποτελεί ένα τμήμα στρατηγικών σχέσεων δύο χωρών», είπε.
Χαρακτήρισε την απόφαση της Cisco να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη ως εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πόλη θα βγάλει την εταιρεία ασπροπρόσωπη για την επιλογή της, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανέκαθεν πίστευε ότι η Θεσσαλονίκη, με τις προφανείς δυνατότητες που έχει, με τα πανεπιστήμια, τη γεωγραφική της θέση και την ιστορία της μπορεί πολύ εύκολα να μεταμορφωθεί και για αυτό «φτάσαμε πολύ γρήγορα και με δική μας κινητροδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης στο ψηφιακό κέντρο της Pfizer», ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thes INTEC και τη μετεγκατάσταση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
«Το να έρχεται μια εταιρεία του μεγέθους, του κύρους και των δυνατοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη και δεν ξέρω πόσοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος να είναι η Cisco εδώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πρώτα από όλα θέμα οικονομικής ανάπτυξης.
Κ. Πιερρακάκης: «Να σπάσουμε τα ταμπού»
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό, τεράστιες δυνατότητες και η νούμερο ένα αναγκαία συνθήκη, ώστε να τις απελευθερώσει, είναι «να σπάσει τα ταμπού», διατύπωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ταμπού μια πολυεθνική να κάθεται με τον δήμαρχο και υπουργούς και ένας μητροπολίτης να ανοίγει τη συζήτηση περί τεχνολογίας», σημείωσε, αναφερόμενος και στην ομιλία που πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.
Πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα του ελληνικού κράτους και μέσα από επενδύσεις όπως και η συγκεκριμένη δίδεται η δυνατότητα αυτή την εκκρεμότητα να την υπερβούμε.
«Υλοποιούμε στρατηγική, που στόχο έχει σε μια τετραετία να πετύχουμε (ψηφιακή) σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι, πέραν των όσων έχουν ήδη γίνει, μέσα στο καλοκαίρι θα λυθεί το θέμα που προέκυψε με τις 13 γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. «Χάνεις έναν άνθρωπο δικό σου και πρέπει να περιμένεις σε 13 ουρές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ γνωστοποίησε ότι, παράλληλα, εντός του 2021, ένα τεράστιο κομμάτι του ιστού της χώρας θα καλύπτεται από 5G. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, σε επίπεδο ανάπτυξης οικοσυστήματος καινοτομίας, ό,τι πέτυχε το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει το καλύτερο τέτοιο οικοσύστημα στον κόσμο, με την εξαίρεση της Silicon Valley στις ΗΠΑ.
«Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς, αρκεί να υιοθετήσουμε τους σωστούς θεσμούς και να επενδύουμε σε ερευνητικά κέντρα», σημείωσε και πρόσθεσε: «δίνουμε την υπόσχεση ότι θα θα δικαιώσουμε τόσο αυτή την προσπάθεια, όσο και κάθε άλλη, που έρχεται να αξιοποιήσει στο δυναμικό της χώρας». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φτιάξει τους σωστούς κανόνες του παιχνιδιού».